Spannmålsmarknaden slutade med plus
De två sista veckorna år 2022 slutade med prisuppgång för spannmål. Något som kan förklaras med att många stora investerare tog nya positioner i terminer, att vinterkylan kan skada höstvete i USA samt att det finns en oro för torkan i Argentina som kan påverka majs- och sojaskörden negativt.
På börsen i Chicago blev veckans förändringar plus 2,1 procent för vete, plus 1,8 procent för majs och plus 2,7 procent för soja.
På börsen i Paris gick vete ner med 0,8 procent, majs gick ner med 0,2 procent medan priset på raps steg med hela 3,0 procent.
Jämfört med för ett år sedan är prisnivån betydligt högre i dag. För vete på Matif i Paris är priset i dag 79 procent högre jämfört med för ett år sedan, för att ta ett exempel.
Priset framöver är svårt att bedöma. För att inte världslagren ska minska gäller det att skörden blir normal i alla stora odlingsområden. Ukraina kommer att leverera mindre mängd spannmål, jämfört med det normal, även 2023 och även om kriget skulle upphöra. Ryssland har exporterat mycket spannmål den senaste tiden men kommer att få slå av på takten nu under vintermånaderna.
Konsumtionen ökar inte längre i världen och det beror på kostnadsökningen och lågkonjunkturen. Hur skördeutfallet blir det kommande året i kombination med konsumtionsförändringarna får stor betydelse.
Den svenska kronan ligger i dag på 11:1283 mot en euro och ger boost till de svenska priserna. Vete på Matif ligger just nu på 3:44 kronor per kg, omräknat till vår valuta.
De svenska dagspriserna för fysisk vara är just nu för höstvete 3:10 kronor per kg, vårvete (med minst 13 % protein) 3:90 kronor per kg, fodervete 3:- kronor per kg, etanolvete 3:- kronor per kg, råg 2:85 kronor per kg, foderhavre 2:40 kronor per kg, grynhavre 2:85 kronor per kg, foderkorn 2:80 kronor per kg, maltkorn 2:95 kronor per kg, foderärtor 3:65 kronor per kg, åkerbönor 3:65 kronor per kg, linfrö 7:12 kronor per kg och raps 6:40 kronor per kg.