ANNONS

Spannmålspriset föll trots prisdrivande rapport

Minskad skörd av vete totalt i världen och därmed mindre utgående lager skulle kunnat driva upp spannmålspriserna något, då lagren av majs och soja stod oförändrade i rapporten. Men så blev det inte. Veckan slutade med minus på det mesta.

Vete gick ner med 2,9 procent på Matif i Paris medan det föll med 2,3 procent på Chicago Board of Trade.
För majs blev förändringen minus 3,9 procent respektive plus 0,3 procent på de båda börserna medan raps gick plus 0,6 procent på Paris och soja plus 0,1 procent på Chicago.
USDA-rapporten för juni kom i onsdags kväll och i fredagens webb TV-nyheter kommenterade Lantmännens ansvarige för inköp och försäljning, Per Germundsson den. Se det inslaget genom att klicka här.
Omräknat till svenska kronor har växtodlare tappat 40 öre per kg på bara två veckor när det gäller vete. Det är 2 800 kronor per hektar vid en skörd på 7 ton. Hur många lantbrukare som tog tillfället i akt att prissäkra då är oklart. Tåget har sannolikt inte heller gått. Lantmännen tror det ska till något ordentligt problematiskt väderfenomen i ett viktigt odlingsområde för att priserna ska vända upp igen före skörd 2024 på norra halvklotet.
Den svenska kronan stärks dessutom, vilket påverkar de svenska spannmålspriserna negativt. En euro kostar nu 11:25 svenska kronor.

De svenska dagspriserna för fysisk vara är just nu för höstvete 2:42, för vårvete (med minst 13% protein) 3:25 kronor per kg, fodervete 2:20 kronor per kg, etanolvete 2:20 kronor per kg, råg 2:40 kronor per kg, foderhavre 2:25 kronor per kg, grynhavre 3:20 kronor per kg, foderkorn 2:18 kronor per kg, maltkorn 2:70 kronor per kg, foderätor 2:90 kronor per kg, åkerbönor 2:90 kronor per kg, linfrö 5:15 kronor per kg och raps 5:06 kronor per kg.

På Matif i Paris står vete i 2:66 svenska kronor per kg i dag i septembertermin. Sett i ett historiskt perspektiv är det ett högt pris och mot den bakgrunden är det inte märkligt att priserna faller. Slås dessutom vete, majs och soja ihop så är lagren i världen betryggande för framtida konsumtion och mycket av de prisrörelser som sker senaste tiden drivs av stora investerare som byter positioner.

Relaterade artiklar