ANNONS

Spannmålspriset fortsätter ner

Young man in wheat field

Young man in wheat field

I tisdags kom USDA-rapporten för januari och trots att den visade på ökade lager av vete steg priserna både i Amerika och Europa. Anledningen är att man i USA sått betydligt mindre areal höstvete och bakgrunden till det är att amerikanska lantbrukare anser priset för vete för lågt just nu. För soja och majs visade rapporten på mindre lager och därmed var det en självklar effekt att priserna på dessa varor steg.

På börsen i Chicago har priserna under resten av veckan varit stigande eller kvar på samma nivå, medan vi i Europa har fått se priserna falla tillbaka igen. När börserna stängde för veckan är slutresultatet minus 1,0 procent för vete, plus 1,7 procent för majs och plus 1,5 procent för soja i Chicago. På Matif i Paris gick vete ner med 3,8 procent, majs ner med 3,7 procent och oljeväxter ner med 2,7 procent. Enligt USDA-rapporten ökade världslagren av vete med 2 miljoner ton medan världslagren av majs och soja minskade med 3 miljoner ton vardera. Marknaden hade förväntat sig en ökning av sojalagren och här kan mycket hända med priset den närmsta tiden då skörden av soja i Brasilien precis startat. Brasilien, Argentina, plus något ner land i Sydamerika, står för halva världsproduktionen av soja. Under hela hösten och vintern har vi haft en nedåtgående trend för spannmål i Europa. På tre månader har priset på vete fallit med 23 öre per kg. Det innebär att de som lagrat spannmål på gården, utan fastprisavtal, eventuellt får ett mindre pris än de som sålde direkt i skörd. Något som är mycket ovanligt.

I stora foderförbrukningsområden i Nederländerna och nordvästra Tyskland betalar man i dag 170 euro per ton för fodervete. Det innebär cirka 1:60 svenska kronor per kg. Ett pris som får ses som ok i sammanhanget. Men ska man lasta, frakta och lossa svenskt vete för att få ner det där tappar man 45 öre och då är inte 1:15 särskilt lockande att sälja till om man inte är tvungen.

I Sverige är priset just nu för höstvete 1:35 kronor per kg, vårvete 1:70 kronor per kg, fodervete 1:20 kronor per kg, etanolvete 1:20 kronor per kg, rågvete 1:15 kronor per kg, råg 1:25 kronor per kg, foderhavre 1:10 kronor per kg, grynhavre 1:40 kronor per kg, foderkorn 1:15 kronor per kg, maltkorn 1:30 kronor per kg, foderärtor 1:80 kronor per kg, åkerbönor 1:85 kronor per kg, linfrö 4 kronor per kg och oljeväxter 3:20 kronor per kg.

Det är fortfarande vete med höga proteinvärden som marknaden efterfrågar.

Relaterade artiklar