Spannmålspriset fortsätter ner
Gott om vete i Europa och inga köpare får spannmålspriset att fortsätta neråt på Matif i Paris. Under veckan föll priset på vete med 3,7 procent på den börsen.
Förändringen för majs blev minus 3,6 procent medan priset på raps föll med 1,9 procent på börsen i Europa.
Tack vare att dollarna försvagades mot euron och att lagren av majs i världen minskar enligt veckans USDA-rapport gick det lite bättre på börsen i Chicago. Där stod vete oförändrat i pris medan majs gick plus 3,2 procent och soja plus 2,4 procent.
Lagren av spannmål, majs och soja är i dag totalt mindre än de varit de senaste åren och konsumtionen är större än produktionen. Det är egentligen siffror som skulle gett stigande priser. Men priserna har nu legat mycket högt historiskt sett under mer än ett år och köparna har den senaste tiden minskat.
Att det är svårt att bedöma vad som sker med spannmålspriserna framåt förstår man genom att analytiker ger helt olika svar på frågan.
Bara under denna veckan har Lantbruksnytt rapporterat om att man bör sälja spannmål genast då priserna kommer att falla. Den analysen gjorde danska Agromarkets. Analysen byggde på att det finns mycket spannmål i Europa som är för dyr och saknar köpare.
Samtidigt säger Erik Sundell, marknadsanalytiker på Scandinavian Farmers, i en intervju i går i Lantbruksnytt webb-TV, SE DET INSLAGET HÄR, att priserna mycket väl kan stiga då mängden majs minskar kraftigt i världen och att priset på majs därmed stiger och då drar med sig vete upp också.
Det största problemet för alla som försöker förutspå vad som ska ske med priserna är kanske inte kommande skördar kontra konsumtion utan politiska effekter. Rysslands krig i Ukraina är redan intecknat av marknaden i dag och så länge det tuffar på som i dag påverkar det minimalt. Men skulle det ske en vändning i kriget kan det få stora konsekvenser. En vapenvila och priserna faller medan en eskalering kan få mycket stora prisuppgångar igen.
På samma sätt kan Kina påverka stort nu när produktionen sakta men säkert kommer i normal takt igen när coronarestriktionerna är borta. Detta är troligtvis prisdrivande då konsumtionen borde öka.
De svenska dagspriserna för fysik vara är just nu för höstvete 3:08 kronor per kg, vårvete (med minst 13% protein) 3:80 kronor per kg, fodervete 3:- kronor per kg, etanolvete 3:- kronor per kg, råg 2:85 kronor per kg, foderhavre 2:40 kronor per kg, grynhavre 2:85 kronor per kg, foderkorn 2:80 kronor per kg, maltkorn 2:95 kronor per kg, foderärtor 3:65 kronor per kg, åkerbönor 3:65 kronor per kg, linfrö 6:75 kronor per kg och raps 6:27 kronor per kg.