ANNONS

Spannmålspriset fortsätter neråt

Även under den gångna veckan har priserna gått ner för spannmål, majs och oljeväxter, undantaget vete på Chicagobörsen. När börserna stängde i fredags var prisförändringen jämfört med föregående vecka för vete plus 2 procent, majs minus 2 procent och soja minus 4 procent i Chicago. På Matif i Paris gich vete ner 1 procent, majs ner 1 procent och oljeväxter ner knappt 1 procent.
Även maltkornet på Matif gick ner 2 procent.
Omräknat till svenska kronor är priserna nu för vete 1:64 kronor per kg i Europa och 1:63 i USA och för majs 1:48 kronor per kg i Europa och 1:20 kronor per kg i USA. Skillnaden är just nu väldigt liten mellan Europa och USA vad gäller vete.
Priset för oljeväxter är just nu 3:17 kronor per kg och för maltkorn 1:91 kronor per kg på Matif i Paris.
Ser man ett snitt över de senaste tio åren har vi nu ett pris som ligger ganska nära det medelvärdet för spannmål, något att tänka på för dem som anser att priserna just nu är låga. Det är de alltså inte i ett historiskt perspektiv.
Att priserna sjunker beror fortfarande på att skördeutfallet är bra där man för närvarande tröskar och att prognosen för övriga grödor är god. Detta i kombination med att många lantbrukare säljer sin skörd mitt i skörd sätter press på priset.
I Sverige är priserna just nu för kvarnvete 1:52 kronor per kg, fodervete 1:45 kronor per kg, etanolvete 1:48 kronor per kg, vårvete 1:51 kronor per kg, råg 1:36 kronor per kg, maltkorn 1:51 kronor per kg, foderkorn 1:34 kronor per kg, foderhavre 1:18 kronor per kg, grynhavre 1:37 kronor per kg och oljeväxter 2:95 kronor per kg.
De svenska dagspriserna ligger därmed under närsta termin på börserna. För vete skiljer det cirka 16 öre per kg om man tar ett snitt av kvarnvete och fodervete i Sverige och jämför med vetepriset på Matif. Maltkorn ligger 40 öre under och oljeväxter 22 öre under. Detta talar för att man inte ska sälja sin vara nu i skörd utan lagra den för att sälja senare. Differensen mellan svenskt dagspris och börspris pekar på att det finns ett utrymme för prisuppgång i höst. Sett ur animalieproducenternas perspektiv talar detta resonemang för att man kanske ska köpa spannmål till sin fodertillverkning just nu.

Relaterade artiklar