ANNONS

Spannmålspriset justerar upp igen

Efter två veckor med prisfall har priset på spannmål stigit lite under denna veckan för att falla tillbaka svagt efter den USDA-rapport som släptes i går kväll. Hur veckan slutar återstår att se efter det att gårdagens USDA-rapport fått genomslag på marknaden.

Skörden i Ryssland och Ukraina skrivs ner igen och i Storbritannien har det varit för blött och skörden av höstvete påverkas negativt. Hur mycket det påverkar spannmålspriserna är svårt att säga, den förväntade skörden i Ryssland har skrivits ner, upp och nu ner igen, under kort tid. Även om den kommer minska blir det en historiskt stor skörd av vete även denna säsong i Ryssland.
Men även om inte mycket annat nytt framkommit denna veckan kan det vara så att stora investerare ser nya möjligheter att ta positioner på terminsmarknaden efter två veckor med prisfall och att enbart det fenomenet driver upp priserna. Det andra alternativet är att priserna korrigerar upp något om marknaden anser att de två veckornas prisfall varit för stort.
Lantbruksnytt intervjuar i dag Per Germundsson, ansvarig för inköp och försäljning på Lantmännen om spannmålsmarknaden just nu och det inslaget ser ni i morgondagens program.
Priset på vete steg under veckans första tre dagar men korrigerade ner igen efter rapporten. Troligtvis som en korrigering och att marknaden redan dagen innan intecknat informationen av rapporten.
Och som alltid sammanfattar vi veckans händelser på världens spannmålsmarknad på söndag där vi även som vanligt rapporterar de svenska dagspriserna för fysisk vara.

Relaterade artiklar