Specialmaskin för mindre växtskyddsmedel
Ekologisk odling med högt ogrästryck i marken fällde avgörandet för att Sven Norup skulle investera i en Cameleon. Nu kompletterar han multimaskinen med en bandspruta till den konventionella odlingen.
Sven Norup på Norups Gård utanför Knislinge odlar oljeväxter, spannmål, potatis och sockerbetor på 270 hektar varav 10 procent drivs ekologiskt. Cameleon används i båda odlingarna och därför kompletteras den nu med en bandspruta. Under 2011 har man testat systemet och till 2012 ska den vidareutvecklas.
Det är en JT bandspruta och med den på en Cameleon ska man kunna radrensa mekaniskt och spruta samtidigt.
– Vi har kört en säsong då vi justerat och försökt finna ut hur det ska vara konstruerat och vi har kört alla sprutningarna med denna maskin förra säsongen, säger Sven Norup.
Det man nu ska fixa till är munstycken som måste ha tillräckligt smal bandbredd och klara mindre vätskemängder.
– Vi kommer att få importera munstycken.
Dessutom måste man utveckla konstruktionen av vindskydd samt i vilka vinklar munstyckena ska vara monterade och få hela konceptet att fungera praktiskt som en kombination av radrensare och växtskyddsspruta.
– När det fungerar måste vi lösa organisationen så vi kan köra externt med maskinen. Så här långt har vi endast kört borta med Cameleon för sådd och hackning.
I dagsläget har Sven Norup inte räknat så mycket på ekonomin med bandspruta på Cameleon utan bakgrunden till investeringen är att han vill minska på kemikalieanvändningen i växtodlingen.
Men med bandsprutan blir det fler timmar per år med basmaskinen och det är ju en bra förutsättning för en god maskinekonomi.
Maskinen är 8 meter bred och kapaciteten är 3–4 hektar per timme vid radrensning och 6 hektar per timme vid enbart sprutning.
– Vi räknar med att köra dessa två arbeten i separata moment.
Som radrensare räknar Sven med att använda Cameleon i all raps och 70 procent av spannmålen. Det finns även möjlighet att köra i sockerbetor med maskinen.
I ett försök på gården har det visat sig att rapsens rotutveckling blir mycket bättre när man kör mekanisk ogräsbekämpning jämfört med kemisk.
Cameleon är utrustad med en kamera och radföljningsutrustning. Därför kan man radrensa i de flesta grödor med maskinen.
Cameleon är även en såmaskin men med ett radavstånd på minst 25 centimeter.
– Så brett mellan raderna kan ge skördesänkning i vårsäd eller om höstsådden blir sen och vi funderar på att ställa ner avståndet till 17–18 centimeter om det går. Det är ju en fördel om man slipper en extra såmaskin.
Sven Norup anser att supporten är mycket bra från Gothia Redskap som tillverkar Cameleon.
– De hjälper till med uppdateringar och tanken är att vi ska prova deras nya vingbill till säsongen. Då blir radavståndet mindre vid sådden.
Sven Norup anser att kostnaden för slitdelar beror mycket på jordart.
– Hos oss är det helt okej och jag tycker att maskinen är bra. Den är bland annat förberedd med en stor mängd hål för framtida montage av tilläggsutrustning. Den går inte heller speciellt tungt. En Cameleon med 8 meters arbetsbredd klarar sig med en traktor på 103 kW (140 hk).
– Att ställa om den från ett arbete till ett annat går snabbt. Byte från sådd till radrensare tar tre timmar och bandsprutan monteras vid sidan av varje bill.
– Hur lång tid det tar vet vi inte ännu.
Även om Cameleon i dagsläget endast sålts till ekologiska lantbruk är Sven Norup övertygad om att detta är en bra maskin även för konventionella.
¬– Lantbrukarna måste fundera över användandet av kemiska växtskyddsmedel och vara beredda på att kunna minska på detta.
Faktaruta: Norups Gård
Ägare: Sven och Anne Norup
Verksamhet: Konventionellt och ekologiskt jordbruk med 270 hektar varav 10 procent ekologiskt.
Övrigt: Tillverkar och marknadsför produkter baserade på rapsolja samt konstruerar och säljer biogasanläggningar. Egen biogasproduktion sedan år 2009 och säljer egenproducerad biodiesel sedan 1991.
Antal anställda: 17
Cameleonkunderna köper bredare maskiner än normalt. Den vanligaste arbetsbredden är 8 meter även på mindre gårdar.
När många andra såmaskinstillverkare säljer flest maskiner med 4 meters arbetsbredd är 8 meter det vanligaste när det gäller en Cameleon. Anledningen till det är enligt Lars Askling, ägare till Gothia Redskap att man använder deras maskin flera gånger på samma åker under året och därmed blir det många hektars körning.
Gothia Redskap i Fornåsa började konstruera Cameleon år 2002, den första provserien, då utan modul för sådd, levererades våren 2007 och testmaskin med såmodul levererades till säsongen 2008.
– Den riktiga serietillverkningen började år 2009 och fram till i dag har vi levererat 42 maskiner, de flesta med 8 meters arbetsbredd.
Till detta år är det sålt ytterligare 15 maskiner för vårleverans och det kommer troligtvis till några under året.
Cameleon finns med 4, 6 och 8 meters arbetsbredd.
– Vi har en kund som byggt om två maskiner från åttor till tior, men vi levererar inte det från fabrik i dag.
De flesta kunderna är ekologiska lantbruk och maskinerna där används först och främst för att så, hacka och mylla gödsel.
Cameleon bygger på ett modulsystem och därför kan de användas till många olika arbeten på gården och förutom ovan passar maskinen till jordbearbetning, ogräsharvning, radföljd sådd, bryta jordskorpa och radrensning.
Ända sedan starten har Gothia Redskap byggt Cameleon efter samma modulsystem vilket innebär att kunder med äldre maskiner kan komplettera med de nyheter som i dag konstrueras.
Förutom arbetsområde kan man även ändra arbetsbredd och arbetsuppgift vid behov på en Cameleon. Exempelvis kan en kund som köpte en buren radhacka på 6 meter bygga ut sin maskin till en bogserad såmaskin på 8 meter.
Systemet för sådd och gödselmyllning bygger på ett pneumatiskt system med en 3 000 liters behållare.
En nyhet är ett billsystem för bandsådd som kommer ut i några uppsättningar för ett större test till våren 2012. Med dessa billar myllas utsädet i cirka 12 centimeter breda band. På så vis kan man använda Cameleon som en konventionell såmaskin.
En 8 meter bred Cameleon kostar cirka 700 000 kronor i basutförande. Då kan man bland annat så och harva med maskinen. För cirka 830 000 kronor får man även kamerasystem med radföljning och fler redskap. Då har man en komplett maskin som även kan användas för mekaniska ogräskontroll.
Gothia Redskap ägs av Lars Askling och förutom Cameleon har man en vagn för enkel montering av hjul på traktorer, lastbilar och anläggningsmaskiner på programmet. Den heter Liberator.
All försäljning sker direkt via Gothia Redskap och dit vänder man sig även för reservdelar.
– Cameleon säljs i dag direkt till kund för att hålla nere priset men framöver kommer vi att jobbar för att mer gå över till återförsäljare.
Gothia Redskap är även legotillverkare till annan industri.