ANNONS

Sprutspecialisten i södra Sverige

Företaget Viby Teknik i Kristianstad ökar nu sitt produktsortiment men har fortfarande stort fokus på utrustning till växtskyddsarbete samt bevattning.
Företaget har under många år sålt släpduken till växtskyddssprutor, en teknik som man har patentet på i de flesta länder i Europa samt USA och i några andra länder i världen.
Det unika med släpduken är att paralellogramet som munstycket sitter på ser till att det är rätt vinkel på sprutduschen, matarslangen som sitter mellan munstycken fungera som en stabilisator som ser till att där inte är några vibrationer i munstycken.
– Vi har sedan inköpet av patentet vidareutvecklat produkten och har den nu anpassad till de flesta sprutfabrikat i Europa och släpduken är godkänd som avdriftsreducerande utrustning, säger Håkan Pettersson, ägare till Viby Teknik.
Förutom släpduken har Viby Teknik sålt de svenska Moteskasprutorna samt bevattningsmaskiner från Irrifrance, bevattningspumpar och system för linjär bevattning.
Nu blir Viby Teknik även återförsäljare för tyska Lemken, som även de tillverkar växtskyddssprutor.
– Moteska är enkla sprutor som kan skräddarsys för att passa varje kunds speciella krav, men med Lemkens program får vi tillgång till fina serietillverkade växtskyddssprutor.
Lemken tillverkar även maskiner för jordbearbetning och sådd och Viby Teknik ska även marknadsföra dessa produkter.
Att utöka verksamheten kan vara en god idé för just nu har Viby Teknik stött på problem med kopiering och patentintrång vad gäller släpduken.
Det är ett företag i Nederländerna som har haft återförsäljaravtal med Viby Teknik för släpduken som nu tagit fram en egen kopia som man marknadsför, inte bara på hemmamarknaden utan runt om i Europa.
– För fem år sedan ville han köpa patentet och tillverkningsrättigheterna för släpduken, men han fick inte fram pengarna för den affären, säger Håkan Pettersson.
Den släpduk som det Nederländska företaget nu säljer är således en kopia som tas fram genom ett patentintrång.
– Släpduken har hela tiden varit och är fortfarande en svensk produkt.

Relaterade artiklar