Stabila slaktsvinspriser i Europa
Semestern står för dörren i Europa och påverkar konsumtionen av gris- och nötkött fram till slutet av augusti. Samtidigt går även förädlingsindustrin ner på sparlåga så det gäller att ha framförhållning både på slakterier och i butiker. Noteringarna ligger stilla för gris i stort sett hela Europa denna veckan.
Det gäller att skapa balans mellan utbud och efterfråga de närmsta sex veckorna, något som är svårt då ingen vet om det blir grillväder eller inte.
I norra Europa minskar konsumtionen av griskött något denna period då en hel del reser iväg på semester, medan den ökar i Sydeuropa där många fler håller sig hemma under semestern och dit turister strömmar.
I Sverige är det framförallt nötköttet som ökar när fler äter på restaurang, vilket ofta är fallet under sommaren.
Sverige är för många ett billigt land att semestra i nuförtiden och blir vädret fint ökar efterfrågan på både gris- och nötkött.
Eftersom Sverige inte på långa vägar är självförsörjande på kött och inte heller exporterar några större kvantiteter, påverkas svensk köttmarknad lite av vad som sker i övriga Europa. Men totalt sett har priserna i våra grannländer alltid en betydelse.