Stark framtidstro i svensk äggproduktion
Intresset för svensk äggproduktion har ökat kraftigt. Både etablerade äggproducenter och lantbrukare från andra produktionsgrenar står nu redo att satsa. Samtidigt ökar äggkonsumtionen i Sverige och nya nationella mål ger branschen ytterligare medvind.
Svensk äggproduktion fortsätter att utvecklas positivt. Äggkonsumtionen ökar och branschen vittnar om ett ovanligt stort intresse för att starta och bygga ut äggproduktion.
Stor potential
Det växande intresset kommer parallellt med regeringens uppdaterade livsmedelsstrategi, där man lyfter behovet av att öka den svenska livsmedelsproduktionen och stärka självförsörjning och export. Äggproduktionen ses som ett område med stor potential, här bedömer Jordbruksverket att försörjningsgraden ska öka till 105 procent.
Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg, ser med optimism på prognosen:
– Svenska Ägg har satt ett ambitiöst mål om ökad äggkonsumtion de kommande åren. Parallellt med konsumtionsökningen behöver hönsplatserna bli fler. Redan nu är byggintresset stort och uppstart av nya hönsplatser pågår, både hos befintliga producenter och bland nya medlemmar i Svenska Ägg.
Svenska ägg efterfrågas på exportmarknaden
I dag finns omkring 9 miljoner hönsplatser i Sverige och investeringsviljan och intresset för äggproduktion märks även inom branschorganisationen. Under det kommande året beräknas hönsplatserna vara drygt en miljon till. Det finns också en stor efterfrågan på svenska ägg på den europeiska marknaden, dels på grund av fågelinfluensautbrott, men också på grund av att till exempel Holland har beslutat minska sin djurhållning.
– Vi får ofta frågor av lantbrukare som vill bygga för äggproduktion och antalet medlemsföretag ökar. Det finns en optimism i branschen just nu. Vi ser positivt på att fler vill satsa på svensk äggproduktion, men ökningen behöver följa efterfrågan, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

