ANNONS

Starkt stöd för svensk livsmedelsförsörjning – Men litet förtroende för beredskapen

Samtidigt som nästan alla svenskar (94 procent) tycker att det är viktigt med en stark svensk livsmedelsförsörjning, tvivlar två av tre (65 procent) på att vårt land kan försörja oss med livsmedel vid en eventuell kris. Detta enligt en ny Sifo-undersökning på uppdrag av ICA.

För att främja en stark matförsörjning spelar den svenska livsmedelsproduktionen en viktig roll. Sverige har goda förutsättningar att stärka den egna matproduktionen, och där har dagligvaruhandeln ett stort ansvar.
Sverige har möjlighet att öka produktionen av livsmedel där vi redan har en stor inhemsk andel, till exempel mejeriprodukter, potatis, ägg, kött och rotfrukter, men även att öka produktionen av livsmedel där andelen är mindre, såsom frukt, bär och baljväxter.
– Vi jobbar långsiktigt med att få ett större utbud av svenska produkter. Vi har exempelvis gjort stora satsningar både inom frukt och grönt men också kött och chark. Här har vi arbetat för att få ett större utbud av produkter med svensk råvara, bättre förvarings- och lagringstekniker som gör att vi kan erbjuda svenska frukter och grönsaker under en större del av året, samt genom att öka efterfrågan på svenskt, säger Eva Rülf, projektledare för svenskt, lokalt och ekologiskt på ICA.

Fler än varannan svensk (55 procent) anser att litet engagemang bland allmänheten utgör ett hot mot svensk livsmedelsförsörjning. Om fler kunder valde svenskproducerat skulle efterfrågan öka.
– Vi inom dagligvaruhandeln har ett stort ansvar i att både driva efterfrågan på, samt investera i svenskproducerad mat för att på så sätt gynna den svenska livsmedelsproduktionen som i sin tur bidrar till livsmedelsförsörjningen. Det kan handla om att erbjuda och satsa på svenska livsmedel, men också att göra det enklare för kunder att välja svenskproducerat, säger Eva Rülf.

Undersökningens resultat i korthet:
94 procent uppger att det tycker att det är mycket till ganska viktigt med en stark svensk livsmedelsförsörjning.
65 procent har lågt förtroende för att Sverige kommer kunna försörja oss med livsmedel vid en eventuell kris.
55 procent anser att lågt engagemang bland allmänheten utgör hot mot svensk livsmedelsförsörjning.

Relaterade artiklar