Steg för att fasa ut zink problemfritt
Den 25 juni i år upphör användningen av medicinsk zink i den danska grisuppfödningen. SEGES Innovation har lanserat ett antal verktyg för att uppfödarna ska klara de utmaningar som kan uppstå vid utfasningen av medicinsk zink.
De senaste fem åren har utfasningen av medicinsk zink varit det stora samtalsämnet bland grisuppfödare världen över. Medicinsk zink har under flera år varit ett alternativ till antibiotikabehandling för att minska/förhindra avvänjningsdiarré hos smågrisar. 2017 meddelade dock EU att användningen av medicinsk zink måste fasas ut till juni i år. Därför är det nu sista chansen om grisuppfödare i hela Europa ska hitta ett alternativ till zink i klimatstallen.
Läs även: Medicinsk zink fasas ut
Utfasning av zink senast den 25 juni 2022
Utfasningen av medicinsk zink kommer i en tid då EU vill minska den europeiska användningen av antibiotika i tamdjursuppfödningen. Det gör att grisuppfödarna står inför ett antal utmaningar. I de danska grisbesättningarna kommer det att krävas fler insatser och anpassningar för att fasa ut medicinsk zink. Samtidigt ska den låga antibiotikaanvändningen inom dansk grisuppfödning bibehållas.
Fokus på miljö och näring i klimatstallen
Kunskapshuset SEGES Innovation har lanserat en rad initiativ som kan ge uppfödarna verktyg som lindrar avvänjningsdiarré hos smågrisar utan att medicinsk zink används.
Flera olika faktorer bör tas i beaktning för att lösa utmaningen. Det är viktigt att fokusera på både näring och en ren samt en varm miljö i klimatstallet. Dessa faktorer är viktiga för att minska eventuell stress och sjukdom hos smågrisar i avvänjningssituationen.
Läs även: Vaccin ska ersätta medicinsk zink
Skonsam utfodring vid zinkfri avvänjning
Ett av verktygen för att lindra avvänjningsdiarré genom näring fram i samband med ett danskt utfodringsprojekt på SEGES Innovation. Diarré uppstår vanligtvis inom de första 10-14 dagarna efter avvänjning. Det kan vara olika mellan grisbesättningarna, men kommer ofta vid samma tidpunkt vecka efter vecka. En av orsakerna till avvänjningsdiarré kan vara att inte alla smågrisar har ett lika utvecklat tarmsystem efter avvänjningen. Det kan då vara svårt för vissa smågrisar att smälta foder med hög proteinhalt.
I projektet om utfodring har en skonsam foderblandning testats, där andelen protein reduceras ända ner till 13 % råprotein. En av konsekvenserna med skonsamt foder kan vara en minskad tillväxt.
– För att minimera produktionsbortfallet har vi i det här experimentet gett grisarna foder med mycket låg proteinhalt, men under en väldigt kort period då vi vet att de riskerar att få avvänjningsdiarré, säger Tina Sørensen, seniorkonsult för utfodringsprojektet “Sunda tarmar”, från SEGES Innovation.
Resultatet av skonsam utfodring av smågrisar
Resultatet av projektet har visat att mindre protein i smågrisarnas foder under avvänjningens första dagar kan ha en gynnsam effekt på antalet behandlingsdagar med antibiotika, samtidigt som det inte påverkar grisarnas tillväxt. Grisarna i kontrollgruppen och försöksgruppen vägdes regelbundet och dag 35 var det inte längre någon skillnad i vikt mellan de två grupperna.
Utfodringsprojektet är ett av flera möjliga initiativ som grisuppfödare kan arbeta med för att uppnå en zinkfri avvänjning utan att öka grisbesättningens antibiotikaanvändning.