ANNONS

Stenkoll på djur och veterinär

Agricam satsar på ViLA för framtidens mjölkbönder. Det stärker djurhälsa och hållbarhet i svensk livsmedelsproduktion.

Agricam lanserar nu en ny helhetslösning riktad till ViLA-anslutna mjölkgårdar. ViLA, som står för Villkorad läkemedelsanvändning, innebär ett tätt samarbete mellan lantbrukare och veterinär där mjölkbonden kan behandla vissa sjukdomar själv, under veterinärens överinseende. Agricams digitala verktyg stödjer och effektiviserar ViLA-processerna genom bättre dokumentation, samordning och ökad uppföljningskvalitet – avgörande komponenter för framtidens hållbara djurhållning.

Agricams ViLA-satsning förenklar vardagen för lantbrukare och veterinärer
Agricams nya helhetslösning möter de specifika behov som ViLA-gårdar har, med funktioner som digital dokumentation av behandlingar, karenstider och dosering samt uppföljning av djurhälsodata i realtid. Med Agricams nya mjukvarulösning, som består av en app, webbportal och Digitala Whiteboard, kan lantbrukare enkelt och effektivt följa upp ViLA-behandlingar, spåra läkemedelsanvändning, och samarbeta bättre med sin veterinär. Genom att skapa en helhet i samordningen mellan gård och veterinär bidrar Agricam till både en mer effektiv och hållbar djurhälsa.

– Vårt mål är att underlätta för lantbrukare och veterinärer att följa upp behandlingar och sätta upp långsiktiga strategier för djurhälsan, vilket är grunden för en konkurrenskraftig och hållbar mjölkproduktion. ViLA blir en självklarhet när vi arbetar tillsammans för friskare besättningar och effektivare läkemedelsanvändning,  säger Ellinor Eineren vd Agricam.

Bacticam – en AI-lösning för snabb och säker mastitdiagnostik inom ViLA
I ViLA satsningen ingår även det patenterade och prisbelönta gårdslaboratoriet Bacticam där mjölkprover analyseras med hjälp av ett AI. Lösningen är sedan hösten 2021 godkänd av Jordbruksverket inom ramen för ViLA, baserat på en oberoende valideringsstudie utförd av SLU. Enligt Jordbruksverket är Bacticam är en lika tillförlitlig analysmetod som analys hos veterinär eller laboratorium.

ViLA-veterinären Jesper Ordell betonar att AI-lösningen Bacticam sparar tid för honom som veterinär. Den tid som frigörs kan han istället använda för att fokusera på mer djurrelaterat arbete, som att undersöka varför en viss bakterie har uppkommit och hur man kan förhindra dess spridning.

– Tidigare lade jag tid på att sammanställa data manuellt, men nu kan jag fokusera på åtgärder som verkligen gör skillnad,  säger Jesper Ordell ViLA-veterinär.

ViLA som en del av framtidens mjölkproduktion
I en tid där hållbarhet och effektiv resursanvändning står i fokus för svensk livsmedelsproduktion, är ViLA ett viktigt steg mot en mer djurvänlig och produktiv mjölkindustri. Genom att lantbrukare får möjlighet att agera snabbt på vissa sjukdomar, minskar behovet av akutbesök från veterinärer och djuren återhämtar sig snabbare. ViLA innebär också en noggrann uppföljning av djurhälsan och en ökad användning av förebyggande åtgärder, vilket på sikt minskar behovet av läkemedelsbehandlingar.

Digitaliseringen av ViLA med Agricam
Agricam förstärker ViLA med digitala verktyg som underlättar varje steg i behandlings- och uppföljningsprocessen.

– Med våra nya ViLA-funktioner kan veterinärer och lantbrukare snabbt skapa behandlingsmallar anpassade för de specifika sjukdomar som ingår i ViLA, logga läkemedelsanvändning och följa karenstider,  säger Fredrik Hammerman, utvecklingschef på Agricam

Dessutom ger Agricams digitala beslutsstöd både lantbrukare och veterinär möjlighet att analysera trender och arbeta proaktivt med djurhälsa på individ- och besättningsnivå. Detta digitala stöd är en avgörande del i att nå de långsiktiga målen för hållbar djurhållning och läkemedelsanvändning

Agricam driver svensk mjölkproduktion framåt
Med fokus på innovation och hållbarhet strävar Agricam efter att stötta mjölkbönder i hela landet. Genom att underlätta och förbättra ViLA-samarbetet skapar vi förutsättningar för bättre djurhälsa, minskad antibiotikaanvändning och ett konkurrenskraftigare svenskt lantbruk. Vi tror på en framtid där ViLA, tillsammans med digitala verktyg, är en självklar del av svensk mjölkproduktion och där lantbrukare och veterinärer arbetar sida vid sida för ett hållbart Sverige.

Relaterade artiklar