ANNONS

Stöd för bättre jordhälsa

På SLU och SLU RådNu pågår flera olika projekt om jordhälsa. Projektet ”Stöd till jordhälsopionjärer” vill stödja lantbrukare som vill testa nya odlingsmetoder. Det kan handla om så väl minskad bearbetning som användning av organiskt material med tillsats av mikroorganismer.

En central del i projektet är etablering och utveckling av tre Living Labs, där forskningen kommer att ske genom så kallad On-Farm Research.
Projektet är ett samarbetsprojekt mellan tre olika institutioner på SLU: Institutionen för människa och samhälle, Institutionen för mark och miljö samt Institutionen för växtproduktionsekologi och samverkan mellan akademiker och praktiker.

Vad är jordhälsa?
Jordhälsa definieras som åkermarkens långsiktiga hållbarhet, förmåga att leverera ekosystemtjänster samt gynna biologisk mångfald både ovan och under jord. Bättre jordhälsa bidrar till ökad livsmedelssäkerhet, genom att marken klarar både torka och stor nederbörd bättre, men det bidrar också till ökad kolinlagring.

Feed the soil – projektet
Jordhälsa på den enskilda gården är också i fokus i det engelska deltagardrivna projektet. Gårdarnas behov och möjligheter till att förbättra bördigheten varierar. De har olika källor till organiskt material och hur den tas hand om. Tester och försök ska pågå 2025 och 2026 på de olika gårdarna. Studier av bokashi metoden (mjölksyrafermentering) i stallgödselhantering, vermikompost i stor skala och Johnson-Su bioreaktorer kommer att genomföras. Det sistnämnda arbetar med ett system där processen ger ett svamprikt substrat för jordförbättring.

Klicka här för att komma till SLU:s information i ämnet

Relaterade artiklar