Stor biogasanläggning till Mönsterås
Anläggningen byggs i samarbete med lokala lantbrukare och ska producera flytande biogas baserad på rötning av gödsel. Produktionskapaciteten blir drygt 120 GWh och produktionsstart beräknas till fjärde kvartalet år 2024.
Mönsterås ligger i Kalmar län och kännetecknas av att det finns många lantbruk med djurhållning där gödselproduktionen kan begränsa verksamheten. Genom att använda gödseln som insatsvara i biogasanläggningen skapas ett hållbart kretslopp som möjliggör att lantbrukarna kan utveckla sina verksamheter ytterligare. Naturvårdsverkets Klimatklivet beviljade 2021 projektet 154 miljoner i investeringsstöd för projektet, som ligger inom ramen för kommunicerade tillväxt- och produktionskapacitetsmål 2024. Projektet ger en mycket god utsläppsminskning per investerad krona.
– Vi har arbetat i många år för att hitta en hållbar och cirkulär lösning för våra verksamheter eftersom gödselhanteringen blivit en begränsning för oss. Samarbetet med Scandinavian Biogas ger oss en lösning som hanterar gödselns normala metanutsläpp samtidigt som den sänker koldioxidutsläppen i transportsektorn. Miljövinsterna för närproducerad mat blir betydande när vi räknar på hela kretsloppet, säger Olof Boson som är lantbrukare och styrelseordförande i Mönsterås Biogas.
Den flytande biogasen ska främst säljas som bränsle till tunga transporter och sjöfart där 120 GWh motsvarar cirka 12 miljoner liter diesel. Biogödseln kommer i första hand att återföras till det lokala lantbruket för ett cirkulärt och hållbart kretslopp.
– Det känns väldigt bra att alla pusselbitar äntligen kommit på plats och att vi efter mycket arbete fått klartecken att sätta igång projektet. Lantbrukarna behöver biogasanläggningen för att kunna utveckla sina verksamheter samtidigt som våra kunder i Europa är i skriande behov av fossilfri gas, säger Michael Wallis Olausson, chef för tillväxt, på Scandinavian Biogas.
Biogasprojektet i Mönsterås påbörjades av lokala lantbrukare redan 2016 och Scandinavian Biogas engagerades två år senare. Parterna bildade ett samägt utvecklingsföretag med ansvar för att projektera, bygga och driva den framtida biogasanläggningen. Scandinavian Biogas äger cirka 83 procent av produktionsbolaget Scandinavian Biogas Mönsterås AB och lantbrukarnas bolag Mönsterås Biogas AB äger cirka 17 procent.
– Mönsterås blir det första i raden av biogasanläggningar som vi vill bygga i samarbete med lokala lantbrukare. Vi anser att det är viktigt med lokalt ägande så att en del av framtida intäkter stannar på bygden. Fördelarna med gödselbaserad flytande biogas är uppenbara och möjliggör en grön omställning för såväl närproducerad mat som för tunga transporter. För Scandinavian Biogas är detta ännu ett viktigt steg för att nå vår långsiktiga vision om en produktionskapacitet på 3 TWh år 2030, säger Matti Vikkula, koncernchef för Scandinavian Biogas.
Olof Boson berättar att gödselhanteringen har blivit en begränsning för dem men detta projekt ger en lösning som hanterar gödselns normala metanutsläpp samtidigt som den minskar koldioxidutsläppen i transportsektorn.
Biogasanläggningen kommer att levereras av portugisiska Efacec SA i konsortium med Multibygg AB. Anläggningen för gasuppgradering och flytandegöring kommer att levereras av Wärtsilä AB.