Stora jordbruksarealer under ockupation
Ungefär 6 miljoner hektar ukrainsk åkermark finns i dag i av Ryssland ockuperade områden. Det är den dubbla arealen jämfört med den svenska.
Att bedriva lantbruk i dessa regioner är en stor utmaning. Lantbruksnytt har tidigare rapporterat om att ryska myndigheter tvingar lantbrukarna i dessa områden att registrera sin verksamhet som rysk samt betala skatt till Ryssland.
Att välja det eller att välja att fly och lämna sin gård utan ersättning är att välja mellan pest och kolera.
Till dessa 6 miljoner hektar i ockuperade områden tillkommer 2 miljoner hektar åkermark som befinner sig i områden som tidigare var ockuperade av ryska styrkor men som nu återtagits av Ukraina.
Att bedriva lantbruk där går inte heller på ett normalt sätt då det finns minor och ej detonerad ammunition på fälten. Myndigheterna i Ukraina räknar med att inget av dessa 2 miljoner hektar åker kommer att egentligen brukas denna säsong.
Före kriget, år 2021 skördades det 108 miljoner ton spannmål, oljeväxter, solrosor och soja i Ukraina. I fjol var skörden 70 miljoner ton. Men då gick landet in med en normal areal höstvete som såddes hösten 2021, före Rysslands invasion.
I år blir skörden således betydligt mindre då lantbruket även kämpar med ökade kostnader samtidigt som produkterna som skördas och säljs inte når upp i samma prisnivåer som på övriga världsmarknaden. För att Ukraina ska upphöra med exportmöjligheter krävs dock att skörden minskar drastiskt. Det behövs 18 miljoner ton för att försörja Ukraina, resten kan exporteras.
Samtidigt har Ukraina lyckats exportera över 20 miljoner ton under ett år av krig vilket skulle innebära att om skörden faller ner mot 40 miljoner ton så byggs det inte längre några lager i landet.