ANNONS

Stort sug efter lokalproducerade livsmedel

En majoritet, 68 procent eller nära 2,5 miljoner av invånarna i Stockholms län, Uppsala, Södermanland och Östergötland anser det vara viktigt att den lokala livsmedelshandeln erbjuder lokalt producerade varor.

Samtidigt upplever 29 procent att den livsmedelsbutik där man vanligen handlar saknar ett lokalt anpassat erbjudande. Det visar en undersökning genomförd av Coop Butiker & Stormarknader i samarbete med Kantar Sifo.
Var maten vi äter produceras engagerar de boende i Stockholm, Uppsala, Södermanland och Östergötland. 68 procent, eller drygt 2 460 000* personer anser det vara viktigt att den lokala livsmedelshandeln erbjuder lokalt producerade varor. Kvinnor, i högre grad än män, anser att detta är viktigt, 74 respektive 61 procent, medan det mellan olika ålderskategorier i det närmaste råder konsensus. Nedbrutet i olika ålderskategorier framkommer att den positiva hållningen till lokalproducerat i stort är samma oavsett hur gammal man är.
– Resultatet är väldigt glädjande eftersom vi nu har ett kvitto på att livsmedelskonsumenterna uppskattar det lokalt producerade och att de liksom vi brinner för att bevara och utveckla matkulturen som är utmärkande för orten. Mat från det egna landskapet, på allt ifrån små gårdar och odlingar i trakten till mikrobryggerier i kvarteret, ger bättre möjlighet till insyn men också stolthet att bidra till främjandet av småskalighet och hantverkstradition och att få det lokala samhället och regionen att blomstra, säger Meta Persdotter, vd för Coop Butiker & Stormarknader.

Tre av tio saknar lokalt anpassat erbjudande i sin butik
På frågan om man upplever att den livsmedelsbutik där man vanligen handlar har ett lokalt anpassat erbjudande, svarar 55 procent av de boende i Stockholm, Uppsala, Södermanland och Östergötland ”ja”, men samtidigt 29 procent eller cirka 1 050 000* personer ”nej”. Bland de som saknar ett lokalt erbjudande i sin butik, upplever män en brist i högre utsträckning än kvinnor, 33 respektive 24 procent, medan den mellan olika åldersgrupper är relativt jämnt fördelat med i genomsnitt 29 procent som svarar ”nej” på frågan.

Åtta av tio matvaror svenskproducerade hos Coop
Av de cirka 2 400 matvarorna under eget varumärke (EVM) i Coops sortiment; Coop, Coop Bageri, Änglamark, Signum och Xtra, är omkring 1 200 artiklar eller 50 procent producerade i Sverige. I Coops övriga matsortiment, färskt och torrt, är motsvarande andel 81 procent. Genomsnittligt är cirka åtta av tio (78,6%) matvaror svenskproducerade hos Coop. Totalt arbetar Coop med över 700 lokala producenter i hela landet.
– Det är glädjande att se att så många anser att lokalt producerade varor är viktigt och att vi på Coop redan har en stor andel av vårt sortiment producerat i Sverige och lokalt. Tillsammans med producenter, kunder och medlemmar kan vi verkligen göra skillnad och bidra positivt till att främja en levande landbyggd och livskraftig livsmedelsproduktion i Sverige, säger Meta Persdotter.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Kantar/Sifo genom en webbpanel bland 1 090 personer i åldrarna 18-79 år i Stockholms-, Södermanlands-, Uppsala- och Östergötlands län. Undersökningsperioden var 16-23 januari 2023.

* Källa: SCB Folkmängd och befolkningsförändringar, Kvartal 1, 2023

Relaterade artiklar