Svag tendens till prisfall på gödsel
Trots att gaspriset fallit kraftigt den senaste tiden och lagren av gas i Europa är välfyllda så har inte gödseln fallit nämnvärt i pris. Det tros bero på att produktionskapaciteten för ammoniak ännu inte utnyttjas för fullt och att produktionen totalt sett ligger efter.
I Sverige ser vi inga prisnedgångar på gödsel och marknaden är fortfarande avvaktande. I Tyskland har Yara sänkt priset för CAN27 från cirka 830 till 800 euro per ton. Liknande gödsel som import från Turkiet till EU ligger nu ner mot 750 euro per ton.
Yara sa i somras att de kan säkerställa det svenska behovet av gödsel till 2023-års säsong men då gäller det att lantbrukare börjar handla och ta hem gödsel. Blir Yaras terminaler fulla måste produktionen stoppas. Var vi är i dag är oklart, men efterfrågan har varit liten i höst och risken finns att en bristsituation uppstår i vår, sker det blir gödselpriserna sannolikt kvar på dagens nivå oavsett gaspris.
Priset på gas är på väg ner och vände nära 100 euro per MWh i mitten på oktober. Under förra veckan steg det till 139 euro per MWh. Priset är fortsatt på väg ner enligt analytiker som tror nivån 100 euro per MWh är det som kommer att gälla i vinter. Det är långt under toppnoteringen på 347 euro per MWh den 26 augusti i år.
De fulla europeiska gaslagren är dock inte bara till fördel. Det har även blivit en kö med fraktfartyg fulla med gas på väg mot hamnar i Europa. Marknaden och logistiken hamnade på efterkälken när europeiska konsumenter och företag drog ner på energiförbrukningen. I förra veckan stod 51 fartyg lastade med LNG-gas på kö för att lossa gas i EU.