ANNONS

Svampbekämpning i höstvete

Den absolut viktigaste och normalt sett mest lönsamma bekämpningen i höstvete är när hela flaggbladet är framme. Det torra vädret under våren har missgynnat svartpricksjukan och bromsar utvecklingen. Anpassa behandling beroende av nederbörd/bevattning, sort samt avkastningspotential i fälten.

Uppmaningen kommer från Jordbruksverket som meddelar att angrepp av gulrost finns i flera sorter på flera platser i området. I en del fall är angreppen kraftiga. Även tidig brunrost finns i några fält. Bevaka alla sorter kontinuerligt för rost! Vetets bladfläcksjuka förekommer framför allt i riskfält. Mjöldagg förekommer i större utsträckning än normalt.

Svartpricksjuka
Svartpricksjuka är en av de allvarligaste svampsjukdomarna i höstvete. Risken för angrepp ökar vid nederbörd och varmt väder i maj. Den torra inledningen på säsongen har missgynnat svarprickjsukan och den fortsatt torra väderleken bromsar utvecklingen. Risken för kraftiga skördesänkande angrepp minskar ju längre tiden går utan nederbörd. Svartpricksjuka har en lång inkubationstid, tre till fyra veckor. Det innebär att det dröjer innan symptom kan ses på de övre bladen.
Vetets bladfläcksjuka i riskfält
Större angrepp av vetets bladfläcksjuka, även kallad DTR, finns framförallt i riskfält (fält med vete som förfrukt och halmrester i markytan). Mindre angrepp finns även i fält med endast en av riskfaktorerna uppfylld. Vid regn i kombination med varmt väder kan angreppen utvecklas snabbt.

Gulrost
Hittills finns det gulrostangrepp i flera fält i exempelvis sorterna Kask, SU Joran och KWS Kerrin. Håll uppsikt i alla sorter eftersom svampen snabbt kan förändras och angripa sorter som inte angripits tidigare. Det har varit gynnsamma förhållanden för gulrosten och kraftigare angrepp finns i enskilda obehandlade fält. Svampen trivs bäst vid fuktiga och svala förhållanden med en optimumtemperatur på cirka 15 °C.
Brunrost
Brunrost förekommer i några fält hittills, exempelvis i sorterna Bright och Pondus, vilket är tidigt. Vanligtvis brukar betydelsen av brunrostangrepp bli begränsade då angreppen ofta kommer sent. I fjol kom dock angreppen tidigare än normalt och angreppen blev kraftiga i flera fält i Sydsverige. Brunrost gynnas när dagstemperaturen är cirka 20 °C  och daggbildningen under natten är riklig.

Mjöldagg
Det förekommer mjöldagg i något större utsträckning än vanligt. Svampen har tidigare gynnats av varma dagar och kyliga nätter, då det bildas mycket dagg samt att det inte kommit några större mängder nederbörd.
Förekomst av sortfläckar/fysiologiska fläckar
I en del fält och sorter förekommer sortfläckar/fysiologiska fläckar och dessa är inte orsakade av svamp. Utseendemässigt har fläckarna likheter med vetets bladfläcksjuka och det kan vara svårt att skiljad dem åt enbart på utseendet. Det enklaste för att skilja fläckarna åt är se hur de uppträder i fältet. Sortfläckarna kommer snabbt, på en eller ett par bladnivåer samtidigt, medan vetetsbladfläcksjuka successivt klättrar uppåt i beståndet.

Strategier för svamp i höstvete
Huvudstrategin är en engångsbehandling när hela flaggbladet är framme (DC 39/45). Vid denna behandling skyddas de tre översta bladen från angrepp av svartpricksjuka, speciellt flaggbladet är viktigt. Använd något av SDHI-medlen eller Univoq vid denna tidpunkt. Dessa medel har mycket god effekt på svartpricksjuka och har även bra långtidseffekt. Om det finns gulrost kan tidigare behandling vara aktuell. En sammanställning över registrerade produkter (februari 2025) och deras effekt mot olika svampsjukdomar i stråsäd, se Effektschema för svampmedel i stråsäd 2025.

En bekämpning är vanligtvis tillräcklig i de flesta fall. En uppföljande behandling är endast aktuell i områden där det kommit mycket nederbörd eller i fält som bevattnats, vilket kan medföra ett starkt smittotryck av svartpricksjuka, samt vid större angrepp av gul- och brunrost. Om det skulle behövas en uppföljande behandling görs den senare, DC 55–61, med ett annat medel. För att fördröja resistensutvecklingen ska SDHI-medel endast användas en gång.
Bekämpningströsklar eller riktvärden
Svartpricksjuka: Minst 4 regndagar (>1 mm) räknat från två nodsstadiet, DC 32.Exempelvis Informer och Pondus är sorter som visat sig vara mindre mottagliga för svartpricksjuka. Övriga sorter bör betraktas som mottagliga. Exempel på mer mottagliga sorter är Etana, Praktik och Norin.

Vetets bladfläcksjuka: Mer än 25 % angripna plantor med angrepp på något av de tre översta bladen.

Gulrost: Begynnande angrepp i DC 30 – 37, se även brev om tidig svampbekämpning i höstsäd. Mer än 1 % angripna plantor i DC 39–59. Efter DC 61 mer än 10 % angripna plantor i mottagliga och mycket mottagliga sorter  samt mer än 50 % angripna plantor i mindre mottagliga sorter.

Mottagliga sorter är till exempel Jonas, KWS Ahoi, Julius, Norin, Kask och SU Joran. Många sorter kan angripas till viss del, så håll därför alla sorter under uppsikt. Det finns dock några sorter som tidigare visat bra motståndskraft mot gulrost, exempelvis Bright, Fenomen, Informer, Lini, Terence och Pondus.

Brunrost: Mer än 10 % angripna plantor med angrepp på något av de tre översta bladen i DC 32-49 samt mer än 25 % angripna plantor med angrepp på något av de tre översta bladen i DC 51 – 69. Mycket mottagliga sorter är Brons, Hallfreda, Hereford, Jonas och Terence.

Mjöldagg: Behandling kan vara motiverad fram till begynnande axgång och bekämpningströskeln för mottagliga sorter är mer än 25 % angripna plantor.
Preparat
Huvudbehandling DC 39–45

Svartpricksjuka:

Revystar XL/Revytrex 0,5–1,0 l/ha

Univoq 0,6–1,1 l/ha

Ascra Xpro 0,6–1,1 l/ha

Avastel 0,6–1,1 l/ha

Elatus Era 0,6–1,0 l/ha. 1,0 l/ha är maxdos för Elatus Era

Anpassa bekämpningstidpunkt och dos efter smittotryck. Variera dosen beroende på antal regndagar och sort. Lägre dos vid mindre regn och mindre mottaglig sort. Högre dos vid mycket regn och mottaglig sort.

Vetets bladfläcksjuka:

Välj i första hand Elatus Era eller Ascra Xpro i riskfält där vetets bladfläcksjuka dominerar.

Rost:

Ovan nämnda medel har alla en god förebyggande effekt mot gulrost. Observera dock att vid förekomst av sporulerande gulrost blanda med en produkt som innehåller tebukonazol, exempelvis Folicur Xpert 0,3–0,4 l/ha eller Orius 0,25–0,35 l/ha. Även vid mycket gynnsamma infektionsbetingelser och mottagliga sorter kan det bli aktuellt att blanda med produkter som innehåller tebukonazol för stoppande effekt.

SDHI-preparaten har en god förebyggande effekt mot brunrost. Vid risk för angrepp av brunrost har Elatus Era bäst effekt av SDHI-preparaten. Vid sen bekämpning mot enbart brunrost finns många olika alternativ med preparat som innehåller en strobilurin.

I de fall det är aktuellt med en andra behandling i DC 55–61

Beroende på hur vädret blir framöver kan det eventuellt bli aktuellt med en uppföljande behandling i vissa fall.

Balaya 0,5–0,75 l/ha eller Univoq 0,6-–0,8 l/ha om den inte använts vid en tidigare bekämpning.

Maxdoser för behandling med samma verksamma ämne

Använder man flera preparat under säsongen som innehåller samma aktiva substans måste man ta hänsyn till hur mycket de innehåller så att inte den totala mängden aktiv substans blir för hög. Den aktiva substansen protiokonazol, men även tebukonazol ingår i många produkter och därmed finns det begränsningar för vilka doser som kan användas vid upprepade behandlingar. Se vidare i Bekämpningsrekommendationer Svampar och insekter 2025.

 

Relaterade artiklar