Svampmedel hjälper grödan i torkan
Elatus-produkterna är i första hand effektiva svampmedel, men det finns belägg för att en behandling med Elatus hjälper grödan att klara perioder med torkstress och ge skördeökningar som täcker en betydande del av behandlingskostnaden, även i situationer utan svampsjukdomar.
Det skriver Syngenta som säljer produkterna och fortsätter:
Elatus Era och Elatus Plus är ett svampmedel med verkan mot de viktigaste sjukdomarna i stråsäd. Elatus-produkterna innehåller den nya aktiva substansen SOLATENOLTM. En sekundär effekt är att den också påverkar växtens fotosyntes och produktionen av antioxidanter i bladen. En gröda som behandlats med Elatus Era eller Elatus Plus kan utnyttja vattnet bättre, och på så vis klara längre perioder med torkstress innan grödans skörd minskar.
Det mest omfattande materialet som finns tillgängligt är en sammanställning av 16 försök med torkstress men utan sjukdomar. Försöken är utförda i Egypten, Argentina, Indien, USA, Frankrike och Italien. I försöken har en behandling med SOLATENOLTM ökat skörden med 5,2%, eller 349kg/ha (medeltal jämfört med den obehandlade referensen). En statistisk analys visar att man med 95% säkerhet kan säga att en behandling med SOLATENOLTM ger en skördeökning mellan 218 och 481 kg/ha under de torkstressade förhållanden där de här försöken har utförts.
Frågan är om våra nordiska förhållanden med en kort odlingssäsong och långa dagar kan innebära att den positiva effekten av en behandling är ännu större?
För att besvara den frågan har vi sammanställt de svenska försöksresultaten med Elatus Era från 2016 och 2017.
- Totalt finns sex försök i höstvete där endast obetydliga* svampangrepp rapporterats.
- Merskörden i de här sex försöken uppgår i medeltal till ca 4,4%, eller 440 kg/ha.
- Den högsta merskörden som uppmätts i ett av dessa försök var 1050 kg/ha. Försöket låg utanför Kalmar år 2017.
Det kan inte uteslutas att det förekommit sent utvecklade svampangrepp som först blivit synliga efter att graderingen genomförts.
Därför är det osäkert om de merskördarna endast uppkommit på grund av de växtfysiologiska förbättringarna, men resultaten stämmer väl överens med tidigare resultat från andra länder.
* Max 3% angrepp av bladfläckar, max 0,15 % angrepp av rostsjukdomar och max 5% angrepp av rostsjukdomar och max 5% angrepp av mjöldagg. Angreppet mäts som % täckning.