ANNONS

Svårbedömd spannmålsmarknad

Marknadspriserna för spannmål föll på börsen i Chicago efter onsdagens USDA-rapport. Även i Europa föll priserna på majs, vete och raps under gårdagen. Analytiker förväntar sig fortsatt prispress och väderrelaterade prisfluktuationer.

Det var juli-rapporten från USDA om världens uppskattning av utbud och efterfrågan på spannmål. Nästan alla terminer för majs-, sojabönor- och vete på börsen i Chicago upplevde en nedgång. Även i Europa sjönk priserna, om än inte lika kraftigt och detta trots att USDA justerade ned den europeiska veteskörden och EU:s majsavkastning.

Rapporten antyder att produktionen och avkastningen av majs och sojabönor i USA för 2023/2024 kommer att vara större än vad marknaden har förutspått, vilket ledde till kraftiga prisreaktioner.
Marknaden hade således räknat med än mindre skörd och utgående lager än vad rapporten antydde. Eftersom det inte fanns några nyheter som visade på problem kunde priserna bara vända nedåt.

Under de kommande veckorna kommer priserna att fortsätta fluktuera tills mer information om vädret i augusti blir tillgänglig. Detta gäller då majs och soja medan vete på norra halvklotet kommit så långt nu att vädret har mindre påverkan.
USDA förutspår att det inte kommer att bli en rekordstor majsavkastning, men USDA-analytikerna var ändå mycket försiktiga när de sänkte de potentiella avkastningarna och lämnade utrymme för ytterligare nedjusteringar i den kommande augustirapporten. Under tiden kommer handlare och analytiker att noggrant studera satellitbilder av majsområdena för att få en bättre uppfattning om den potentiella avkastningen.

För vete säger USDA att tillgången på amerikanskt vete ökar med en större produktion som har ökat med cirka 2 miljoner ton till 47,3 miljoner ton. Orsaken är en större areal och större avkastning. För Europa har USDA dock minskat veteproduktionen med 2 miljoner ton till 138 miljoner ton, och för Kanada har USDA minskat produktionen från 37 miljoner ton till 35 miljoner ton. Å andra sidan förblev den ryska skörden oförändrad och kommer att bli 85 miljoner ton, och för Ukraina förblev skördeprognosen oförändrad vid 17,5 miljoner ton. När det gäller vetexporten minskade USDA uppskattningen för Ryssland till den nya rekordnivån av 47,5 miljoner ton och behöll uppskattningen för Europa oförändrad vid 38,5 miljoner ton, vilket är 4,5 miljoner ton mer föregående år. Även exportförväntningarna för Ukraina förblev oförändrade vid 10,5 miljoner ton. USDA uppskattade de globala spannmålsförråden för majs för 2023/2024 till 266,5 miljoner ton jämfört med handelns förväntning på 270,8 miljoner ton. Förra månaden fastställde USDA slutbeståndet till 270,7 miljoner ton.

Stor majsavkastning i USA trots torka i Mellanvästern
Med tanke på den förväntade stora skörden har USDA inte gjort några förändringar i majs efterfrågan, eftersom majspriserna verkar vara förmånliga och efterfrågan förväntas förbli stark. USDA säger att för 2023/2024 prognostiseras en ökning av den amerikanska majsproduktionen med cirka 1,4 miljoner ton jämfört med föregående månad och 40 miljoner ton jämfört med föregående år.

Enligt data från National Centers for Environmental Information visade juni-nederbördsdata för viktiga majsområden i Mellanvästern en extrem avvikelse från genomsnittet. Men i några av de torraste delarna av landet inträffade tidig nederbörd och svalare än normala temperaturer. Man förväntar sig att nederbörden i början av juli kommer att mildra effekterna av junivädret. För en stor del av skörden kommer den kritiska pollineringsperioden att vara de kommande veckorna.

US-analytiker säger att avkastningsestimaten har inte sjunkit så mycket som handlarna förväntade sig. Med tanke på svaga exporttal och en gynnsam väderprognos försöker marknaden hitta ett bottenläge, men tycks inte kunna göra det.

Spannmålsmarknaden kommer sannolikt att befinna sig i ett svårt läge att finna rätt prisnivå den närmsta tiden och osäkerheten om Ukrainas och Rysslands framtida exportmöjligheter gör det än mer komplicerat.

Relaterade artiklar