Svensk minkuppfödning i vila under året
Svensk minkuppfödning består och svenska myndigheter går inte lika hårt fram som i exempelvis Danmark. Det framkom vid en presskonferens i dag.
I dag fattade Jordbruksverket beslut om att svensk minkuppfödning ska gå på sparlåga under 2021. Det blir således inte tillåtet att betäcka minkar för valpning under året. De avelsminkar som finns i dag i Sverige får behållas och om smittläget vad gäller coronapandemin är under kontroll efter den 31 december 2021 är det fritt fram för minkproduktion igen. Det är de regler som gäller i dag. Även ministrar från regeringen var med vid pressmötet för att svara på frågor men vad minkfarmarna får i ersättning för årets produktionsstopp är i dagsläget inte klart.
En del frågade hur minknäringen kan fortsätta efter den 1 januari 2022. Ett av regeringspartierna, Miljöpartiet, är emot minknäring totalt sett.
Djurens rätt gick efter dagens presskonferens ut med att minknäringen nu är förbjuden i Sverige, något de välkomnade, men det är en missuppfattning från den organisationens sida. Dagens besked handlar enbart om en hantering under detta året för att minska risken för coronasmitta och man tittar inte bara på minkar. Det finns många djur som kan få corona och eventuellt överföra detta mellan djur och människa. Ingen på dagens presskonferens nämnde något om ett förbud mot andra djur. Men det kan kanske uppkomma framöver.
Sverige går således inte lika långt som Danmark där man även avlivat avelsdjur och där nu danska minkfarmare får ersättning för att sluta. Det är ett upplägg där danska staten med detta stöd även övertar lantbrukarnas byggnader och inventarier för minkuppfödning, ett grepp från danska staten att på så vis försvåra för dem som vill starta upp med minkuppfödning igen, om det blir tillåtet efter 1 januari 2022.
Om det i framtiden skulle bli förbjudet att ha minkproduktion som en näring i Sverige behövs en utredning och sen ett riksdagsbeslut, och det finns krafter både för och emot minkproduktion, såväl bland politiker som bland svenska folket. Det har varit på tapeten en gång innan men innan det han upp i riksdagen, förlorade de partierna som drev den frågan, riksdagsmajoriteten.