Svensk sallad plöjs ner i pandemins spår
Miljonförluster, överproduktion av potatis och flera hundra ton sallad som plöjs ner. Pandemins konsekvenser har blivit hårda för Åhus Grönt som framför allt drabbats av tappet till foodservicesektorn.
Volymmässigt uppskattar Per Johansson, vd Åhus Grönt, att det rör sig om cirka 200 ton salladskål och 600 ton isbergssallad som måste plöjas ner. 1 000 ton lagrad potatis kommer istället för att gå till humankonsumtion nu bli djurfoder. Uppskattningsvis är det tio procent av årets skörd och förluster i mångmiljonbelopp. När pandemin kom var det i det närmaste för sent att ställa om i produktionen.
– Det är ju en långsiktig planering. Vi går igång redan i november december och beställer frön. Sedan skall de sättas och sedan är processen igång. Och även om vi hade en oro tidigt i våras att det kommer säljas mindre produkter på grund av smittan så var det svårt att stänga ner, säger Per Johansson.
På ett fält intill det nerplöjda pågår skörd av isbergssallad men ingen extra energi har lagts på att hålla efter ogräset i raderna ifall resten av det fältet också behöver destrueras. Försäljningen har pendlat från dag till dag och därför har man inte vetat utgången. Men nu är situationen ett faktum och nerplöjning sker allt eftersom salladen är skördemogen och det inte finns någon marknad för den.
– Den får gå tillbaka som näring till jorden igen, säger Per Johansson.
Hur känns det att det blivit så här?
– Det är alltid trist, vi odlar ju för att vi skall skörda. Och skörden är nästan viktigare än pengarna många gånger, det är det vi får kickar av, att kunna producera bra grejer.
Per Johansson upplever inte att försäljningen inom dagligvaruhandel har täckt upp tappet inom foodservice utan att marknaden ungefär är halverad.
– Vi kan se att färskvarumarknaden rullar på relativt bra. Men allting som går till restaurang har blivit lidande och speciellt industriprodukterna som skall processas vidare och säljas ut till restaurangkedjorna, de har tappat en stor del.
I efterhand kunde man gjort mycket annorlunda men om det hade blivit ett importförbud och brist på inhemska produkter så hade Åhus Grönt velat ha produkterna att erbjuda handeln.
– Det var ingen som visste hur vi skulle hantera det här.
Det fanns också många möjliga scenarier. Att färskpotatisen kanske skulle frysa och det skulle bli mer efterfrågan på den de hade inlagrad. Inför nästa säsong är inget ännu bestämt, det beror på vad kunderna vill ha.
– Vi tror ju ändå på framtiden och mat skall vi ha. Det är inget som står skrivet just nu vad vi skall ändra på. Det skall stämma med växtföljd, mark, personal och övriga faciliteter. Det är ju allt ifrån växthus till packhus till lager och framförallt försäljningen.