Svenska kommuner prioriterar svensk mat
Svensk produktion är det kriterium som flest kommuner anger som viktigt när livsmedel upphandlas till exempelvis skolor, förskolor och äldreboenden. Det visar en undersökning bland Sveriges kommuner som Norrmejerier genomfört.
– Den offentliga sektorn kan bidra stort till en stabil svensk matproduktion, fler arbetstillfällen och välmående natur. Därför är det bra att så många kommuner vill att upphandlade livsmedel ska vara producerade i Sverige, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.
I en enkät till samtliga kommuner i Sverige svarar sju av tio upphandlingsansvariga, 66 procent, att svensk produktion är ett av de tre viktigaste kriterierna när kommunen köper livsmedel. Även bra djuromsorg (57 procent) och lokal produktion i samma eller angränsande län (41 procent) anges som viktiga kriterier.
Bland de fördelar med lokal produktion som framhålls i enkäten ligger fler arbetstillfällen, minskad klimatpåverkan och högre självförsörjningsgrad i topp.
– De svenska kommunerna har förstått att det vi äter avgör hur både vi, djuren och planeten mår. Inte minst våra mjölkbönder gör ett viktigt arbete för att ge oss nyttig mat från hållbara och lokala lantbruk, säger Anna-Karin Karlsson.
Varje år upphandlar kommuner i Sverige varor och tjänster för mer än 300 miljarder kronor. I en opinionsundersökning bland allmänheten som Norrmejerier låtit Kantar Sifo genomföra, svarar nio av tio svenskar, 90 procent, att kommuner bör välja lokalproducerat när de köper in livsmedel.