ANNONS

Svenska lantbrukare kan stå för merparten av energin

Om man vill kan man ganska snabbt ställa om det svenska samhället till en helt fossilfri energiförsörjning utan att på något vis hamna i konflikt med varken dem som inte vill se vindkraftverk i sitt närområde eller solceller på fin åkermark.

I Sverige förbrukade vi år 2022 cirka 137 TWh elektricitet och vi producerade 170 TWh eftersom vi även exporterar en hel del energi.
Av detta produceras i dag 45 procent av vattenkraft och 17 procent av vindkraft. Resterande del 38 procent , som i dag produceras av kärnkraft, sopförbränning och olja blir således 64,6 TWh per år.
Om allt detta skulle ersättas av solceller behövs det paneler på 75 000 hektar. Det är 2,5 procent av den svenska åkermarken.
Det är kontroversiellt att bygga solceller på bra åkermark, men bygg den då på dålig mark som inte är lönsam att odla. Bygg solceller i skiftesgränser på stolpar i gärdsgårdar, på tak och bygg solceller på dåliga betesmarker.
En rejäl utbyggnad av solceller på marginalmarker i kombination med ökad biogasproduktion och mer vindkraft så vi når en bra bit över 170 TWh vilket hade varit bra. När det blir ett överskott av elektricitet så producerar man vätgas, en energiform som kan använda i såväl mobila fordon som i stationära anläggningar. Man kan även fortsätta att köra den kärnkraft vi redan har och som ger 51 TWH per år.
Låt säga att man siktar på den dubbla energiproduktionen, 340 TWh per år och gör om hälften till vätgas. Då behöver Sverige inte importera en enda droppe olja. Då behövs det solceller på 197 000 hektar till, 6,5 procent av den svenska åkermarken.
Jag är ganska säker på att det finns marginalmarker, skiftesgränser och tak på ekonomibyggnader för att även täcka det behovet.
Det är helt rätt att sätta stopp för en solcellspark på prima åkerjord, men det är inget problem. Det finns tillräckligt med plats för att uppföra solceller på marker som inte ger mycket annat överskott i dag samt på tak så att det räcker till. Samtidigt som vi faktiskt kan placera ut några vindkraftverk till och öka biogasproduktionen. Energiförsörjningen är inget stort bekymmer om man bara funderar och räknar lite. Det är faktiskt ganska enkelt löst.

Relaterade artiklar

5 kommentarer om “Svenska lantbrukare kan stå för merparten av energin”

  1. Rolf Ahlstrom

    För att slippa förluster av kvävet till atmosfären måste kvävet blir i NO3 NITRAT genom NITRIFIERING, och med styrning av PH OCH TEMPERATUR FIXERA ner LUFTKVAVE I SLURRYN som blir luktfri.

  2. Anonym

    Elen från vindkraften säljs till utlandet. visst pratar ni om vårt eget land i er artikel?
    Se först till att vindkraften stannar kvar hos oss då. Hur trovärdigt blir det att tvinga in markägare i dessa avtal när det gäller vindkraft. Hur slutar det med solkraft? Ska vi som äger marken gå på samma nit igen?

    1. Anders Niléhn

      Jag skriver om energiproduktion i Sverige för inhemsk konsumtion och export. Självklart gäller det som markägare att teckna vettiga avtal, alternativt investera i solcellerna själv.

  3. Mia Ekander

    Hej,
    väldigt intressant att läsa din artikel.
    Jag som jobbar med solel blir ju glad över denna positivitet till solkraften, som ju är en bra lösning i synnerhet när man estimerar att vårt elbehov kommer att fördubblas till 2040.
    Att lantbruket kan bidra med lämplig mark och stora tak är utmärkt, man ska ha bra stöd för det – vilken resurs för Sverige!
    Min stora undran är varför nuvarande regering inte pratar mer solel och vätgas när det kommer till den nödvändiga gröna omställningen. Vad tror du?

  4. Anders Niléhn

    Det hade nog inte spelat så stor roll om vi haft kvar förra regering eller nuvarande. Inflationen, har efter alla pandemi-åtgärder, fått så stor negativ påverkan på hushållens ekonomi, så oavsett färg på politikern behövdes det en snabb lösning, och det är ju minskningen av reduktionsplikten. Att satsa på kärnkraft är bra men det skulle gjorts för 30 år sedan i stället för att gå åt andra hållet. Men det sänder ut positiva signaler till folket, mycket energi och man vet att det fungerar.
    Men egentligen är det ju inte politiker som löser problem, även om de gärna vill tro det själva, det är marknaden som bestämmer allt.
    Och i takt med att solceller blir effektivare och billigare och kan arbeta ihop med batterilösningar, så blir det fler och fler som bygger det. Vätgasen är inte lönsam förrän vi har ett samhälle där det under ganska långa perioder blir ett rejält energiöverskott av el, inräknat exportmöjligheter av el. Det går ju åt mer energi för att göra vätgas än vad energin i vätgasen är värd sen. Man förlorar i teorin 2 till 1 och i praktiken ännu mer. Vätgas kan endast produceras när man har elen gratis så att säga.
    Men troligtvis når vi ganska snart dit där det kommer att produceras ett stort överskott av el och då kommer vätgasen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.