Svensken vill fortsatt ha svensk mat
Trots att livsmedelspriserna stigit och många konsumenter fått det allt svårare att få ihop ekonomin är intresset för att köpa svenska livsmedel före utländska fortsatt stort.
En SIFO-undersökning som ICA och LRF nyligen genomfört visar att Sveriges konsumenter har ett starkt engagemang för svensk mat. Hela 73 procent av konsumenterna uppger att de medvetet brukar välja svenskproducerade livsmedel före livsmedel man tror är producerade i ett annat land. Det är en ökning med 7 procentenheter jämfört med motsvarande undersökning år 2014 och med en procentenhet jämfört med år 2019.
Även om matprisinflationen börjat falla tillbaka under våren, så har det utmanande ekonomiska läget slagit hårt mot hela vårt samhälle, vilket också påverkat svenskarnas konsumtionsvanor och matinköp.
Undersökningen visar att lågt pris, råvarors ursprung och tillverkningsland är de viktigaste faktorerna när svenskarna väljer mat idag. Ett lågt pris har blivit en viktigare faktor jämfört med tidigare år. Nu angav 63 procent att ett lågt pris är viktigt när de väljer jämfört med 52 procent år 2019. I undersökningen framgår också att betalningsviljan när det gäller svensk mat fortsatt är hög, men tyvärr påverkats negativt. Andelen som uppger att de i är beredda att betala mer för svenska livsmedel sjönk från 82 procent 2019 till 75 procent 2023.
– I ljuset av pandemin och en dramatisk omvärldsutveckling under de senaste åren, ser vi att både livsmedelskedjan och konsumenterna är pressade, vilket undersökningen bekräftar. Samtidigt är det glädjande att se att en majoritet av konsumenterna trots detta har ett bibehållet starkt engagemang för den svenska maten, att de ser kopplingen till ett livskraftigt svenskt lantbruk, men också att det har betydelse för svensk beredskap. Det är därför väldigt viktigt för ICA att fortsatt erbjuda Sveriges största sortiment av svenska och från Sverige-märkta livsmedel och stötta lantbruket genom vårt samarbete med LRF och genom att lyfta de svenska mervärdena. Det finns ett starkt engagemang för detta arbete inom hela ICA, säger Nina Jönsson, vd ICA Gruppen.
– Det är mycket glädjande att konsumenterna fortsätter ha ett starkt engagemang för svenska livsmedel. Svenska livsmedel står för många goda värden i form av hög kvalitet, en god djurvälfärd, låg antibiotikaanvändning samt ett lägre klimatavtryck än livsmedel producerade i andra länder. Att köpa svenskt bidrar också till att stärka vår försörjningstrygghet och säkra att vi har en svensk livsmedelsproduktion också i händelse av kris eller ytterst krig. Men det är förstås oroande att se att betalningsviljan för svenska livsmedel sjunker. Trots att hushållens kostnader ökar på grund av höjda räntor och inflation är det viktigt att konsumenterna fortsätter köpa svenskt, för att värna den inhemska livsmedelsproduktionen och säkra tillgången till svenska livsmedel även i framtiden, säger LRFs vd och koncernchef Anna Karin Hatt.
Ytterligare resultat från undersökningen:
På frågan “Av vilka orsaker väljer du mat av svenskt ursprung?” uppger flest konsumenter, 72 procent, att det handlar om att “värna om svenskt lantbruk”, följt av “korta transporter” (61 procent) och “bättre djurhållning” (59 procent). Varannan konsument uppger att “minskar Sveriges importberoende” och var tredje menar att “stärka svensk beredskap” ligger till grund för varför man väljer svenska livsmedel framför andra.
Topp fem varor som konsumenter vanligtvis försöker köpa svenskproducerade är för många typiska vardagsvaror: ägg (83 procent), mjölk (76 procent), potatis (69 procent), nötkött (66 procent) och smör (63 procent)
I toppen av varor som svenska konsumenter oftare skulle välja svenskodlat av om det var mer tillgängligt dominerar grönsakerna, med tomat (57 procent), broccoli (43 procent), kål (32 procent), sötpotatis (29 procent), havre (29 procent) och bönor (28 procent).
ICA och LRF inledde sitt samarbete 2014, med målet att öka kunskapen om svensk mat och öka konsumtion och produktion av svenska livsmedel. Samarbetet har hittills skapat en rad konkreta resultat i form av ökad svensk råvara i ICAs produkter, utbildningar för butiksmedarbetare, lokala nätverk mellan handlare och matproducenter, med mera.
ICA har sedan samarbetet startade ökat svenskandelen i sortimentet och gjort stora förflyttningar inom både mejeri och kött. Drygt 90 procent av det färska köttet och 90 procent av charkprodukterna som säljs i ICA-butikerna idag kommer från inhemsk produktion. ICAs ost har ökat från 26 procent svenskandel till 45 procent.