ANNONS

Svenskt ensilage kan omvandlas till protein för grisar

En ny rapport från SLU visar att bioraffinering av ensilage kan ge värdefullt protein – och samtidigt minska behovet av importerad soja. Genom att pressa ensilage i ett bioraffinaderi får man förutom presskaka även ut pressjuice som kan användas till grisar och fjäderfä eller förädlas vidare till proteinpulver.

I rapporten, som kan laddas ner här,  jämförs innehållet av aska, råprotein och aminosyror i ensilage, presskaka och pressjuice.
Pressjuicen är rik på lysin som är viktigt för grisar, men låg på metionin och cystein som är avgörande för fjäderfä. Samtidigt varierar proteinkvaliteten mycket och det är viktigt att analysera innehållet av aminosyror och mineraler för att få en balanserad foderstat.
– Tyvärr är det svårt att använda juicen praktiskt i någon större omfattning utan den behöver förädlas vidare, menar Dan-Axel Danielsson, SLU.
Då blir den lätthanterlig, lagringsstabil och ett antal oönskade ämnen försvinner.
Projektet är en del av Green Valleys 2.0 och pekar på möjligheter att öka svensk proteinproduktion året om, stärka lönsamheten för bioraffinaderier och bidra till ett mer hållbart lantbruk.

Relaterade artiklar