ANNONS

Sverige på frammarsch inom grisproduktionen

Sverige är det enda land som ökat sin grisproduktion inom EU i fjol. Ökningen blev 3,1 procent vilket innebär att det finns 1,4 miljoner grisar i landet.

I övrigt har 2022 varit ett dystert år för europeisk grisproduktion. Lönsamheten har varit pressad och produktionen har fallit.
Störst är minskningen i Bulgarien mätt i procent, minus 26,3 procent. Landet har i dag 512 000 grisar.
I faktiska siffror har antalet grisar minskat mest i Danmark och i Tyskland.
I Danmark gick det från 13,2 miljoner grisar år 2021 till 11,5 miljoner grisar år 2022, minus 12,9 procent.
I Tyskland gick det från 23,7 miljoner grisar år 2021 till 21,3 miljoner grisar år 2022, minus 10,1 procent.
Bland de andra stora länderna inom grisproduktion minskade det 1,1 procent i Spanien och  5,9 procent i Frankrike.
Totalt minskade grisproduktionen inom EU med 5,8 procent under fjolåret.
Prognosen för 2023 är ett fortsatt fall på cirka 4 procent.
Svensk grisproduktion har ett fantastiskt läge just nu. Hårdare djurskyddsregler kom för flera decennier sedan och medförde att den svenska grisproduktionen minskade rejält. De företag som nu finns kvar har anpassat sig efter det och den produktion vi i dag har i Sverige kan säljas till ett högre pris jämfört med importköttet då många svenska konsumenter är villiga att betala mer för det svenska.
Nu kommer sakta men säkert samma djurskyddsregler i resten av Europa. I Danmark kommer politiker och myndigheter att ställa hårdare krav och i Tyskland är det drivet av konsumenter.
Att producera griskött kommer att bli kostsammare inom EU framöver och närma sig de svenska produktionskostnaderna. I Sverige finns då ett antal stora fördelar för ökad produktion, nämligen stor tillgång till foderspannmål, spridningsarealer och rent vatten.

Relaterade artiklar