ANNONS

Sveriges första testbädd för nanoteknik

I Lund etablerar forskningsinstitutet RISE nu ProNano, Sveriges första test och demomiljö för industrialisering av nanoteknik-baserade material, processer och komponenter.  Anläggningen ger nya möjligheter för svenska innovationer inom nanoteknologi att skala upp och bli kommersiellt gångbara. Testbädden ProNano etableras i nära samarbete med Lunds universitet och Region Skåne.

ProNano är en viktig del av Skånes världsledande ekosystem för avancerad material- och nanoteknik. Testbädden ger möjlighet till både pilotproduktion och produktion i större skala. Forskare och näringsliv får nu en anläggning där forskningsresultat kan industrialiseras. Den kombination av kompetens och världsledande utrustning som ProNano erbjuder är unik i Europa vilket gör att Sverige flyttar fram sin position inom nanoteknologi.

– ProNano ska vara en öppen innovationsmiljö där industri, akademi och offentlig verksamhet kan mötas och samarbeta.  Vi erbjuder till exempel industrin möjligheten att komma med sin egen utrustning och sina processer till ProNano-labbet, säger Michael Salter, senior projektledare på RISE.

ProNano har etablerats av RISE i nära samarbete med Lund universitet och Region Skåne. Lunds universitet har en lång historik av framgångsrik forskning inom nano-området, men fram tills nu har det varit svårt för de entreprenörer som vill skala upp en idé eller prototyp, istället har dessa innovationer ofta lämnat landet.  De nya material som skapas på nanoskala har speciella elektriska, optiska och mekaniska egenskaper som kan leda till nya tillämpningar. Till exempel nästa generations lysdioder, eller nanostruktuturer som är tillräckligt känsliga för att detektera enstaka molekyler, bakterier eller virus.

–  För ganska precis sju år sedan, i december 2017, var Lunds universitet värd för ett möte med brett deltagande från region och näringsliv för att identifiera infrastrukturen som behövs för att ta nanoteknologi från innovation till produkt. Det är en mycket viktig milstolpe att nu se den första fasen av ProNano förverkligas, säger Viktor Öwall, rektor för LTH.

– Genom etablering av testbäddar som ProNano skapar vi förutsättningar för produktutveckling av till exempel solceller. Gemensamt bidrar vi till miljövänliga lösningar för energiproduktion som leder till mindre utsläpp, säger Anna Jähnke från Region Skåne.

Hexagem AB är ett start-up bolag i Lund som utvecklar ett högkvalitativt Galliumnitrid-material för energieffektivare kraftkomponenter och en nybliven kund hos ProNano.

– Tillgången till ProNanos utrustning ger oss möjlighet att skala upp vår wafer-teknologi till en kommersiellt intressant storlek. Denna typ av utrustning är annars mycket svårt att finansiera för ett litet företag som Hexagem och vi ser nu fram emot att jobba tillsammans med ProNano och RISE,  säger Mikael Björk, VD på Hexagem.

Relaterade artiklar