Ny terminal i Landskrona
Yara satsar i Landskrona med en av Europas effektivaste växtnäringsterminaler
Den 8 november invigs Yaras nya växtnäringsterminal i Landskrona. Den har byggts om och effektiviserats under de senaste två åren. Terminalen kan numera mäta sig med de mest effektiva växtnäringsterminalerna i Europa, allt för att för att kunna möta framtidens behov.
Under de senaste två åren har ett omfattande rivnings- och ombyggnadsprojekt pågått. Arbetet har till stor del gått ut på att rationalisera anläggningen genom att riva uttjänta byggnader från den tidigare gödselfabriken och säkerställa att inga miljöskulder finns kvar efter rivningen.
– Ett helt nytt hanteringssystem har organiserats, där produkten hanteras så lite som möjligt och flera nya lagringshallar för färdigsäckad produkt har uppförts, säger Bo-Göran Petersson som ansvarar för Yaras skandinaviska terminaler.
– Resultatet av detta är en radikal energieffektivisering. Elförbrukningen har minskat med 80 procent p.g.a. kortare transportband och genom att energiåtgången för avfuktning minskat med 75 procent, förklarar Bo-Göran Petersson vidare.
Landskronaterminalen har ett mycket fördelaktigt läge och är lättillgänglig för ankommande fartyg. Den är också centralt belägen i södra jordbrukssverige. I terminalen säckas, mellanlagras och lastas merparten av Sydsveriges växtnäring och levereras därifrån direkt till lantbrukarna. Med många olika mineralgödselprodukter i lager möjliggörs god logistikplanering och samlastning av flera sorter.
Den stora investeringen ger möjligheter att strukturera om terminalen till att bli den mest effektiva i Europa. Landskronaterminalen hanterar årligen cirka 200 000 ton mineralgödsel vilket motsvarar 80 båtar eller 7 000 lastbilar. De 15 anställda på terminalen kommer med ombyggnaden ges stora möjligheter att effektivisera hanteringen av storsäck. Där finns nu två robotar vilket ökar säckningskapaciteten så mycket att nästan all produkt säckas i samma hastighet som båtarna lossas. Ett resultat av detta är att produkten inte behöver hanteras mer än absolut nödvändigt. Flexibiliteten ökar och det blir möjligt att få ett mycket snabbt flöde från båt direkt ut på gård.
Den nya terminalen kommer också att ge en förbättrad säkerhet, genom att separera transportflödena och sprida ut trafiken på området.
Fakta om Yara
Verksamma i ca 150 länder
12 000 anställda världen över
333 anställda i Sverige
Yara Sverige arbetar med växtnäring och kunskap för bättre skördar, teknisk ammoniumnitrat till civila sprängämnen, foderfosfater, rening av kväveoxider från industrin, biologisk behandling av avloppsvatten, betongtillsatsmedel mm.
I Sverige säljer Yara växtnäring till odlare inom jordbruk, yrkesmässig trädgård, grönytor och skog. Yaras produkter är speciellt anpassade till svenska jordar, klimat och odlingsförhållanden.