Om man startar vallskörden tidigt på försommaren, kan det bli ekonomiskt intressant att ta tre skördar i stället för två på säsongen, och även fyra i stället för tre i gynnsamma områden i södra Sverige. Det visar en studie vid JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik i Uppsala. Två, tre eller fyra skördar vallfoder per år? Det var frågan inför den undersökning som gjordes av JTI i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet. – Vi ville se om de högre kostnaderna för skörd och gödsling vid flera skördar kan kompenseras av ett högre värde på den totala skörden i form av större näringsinnehåll, säger Carina Gunnarsson, forskare på JTI. Forskarna kombinerade resultat från sex odlingsförsök med kalkyler av kostnader för skörd och gödsling, och satte resultaten i relation till värdet av vallfodret i foderstaten till mjölkkor. – Teoretiskt finns det ett mervärde i att ta fler skördar, men i praktiken är det väldigt beroende av hur man lyckas på den enskilda gården, säger Carina Gunnarsson. Fyra delskördar kan bli lönsamt endast i gynnsamma områden i södra Sverige, om det blir tillräcklig mängd i fjärde delskörden för att fördela kostnaderna. – Säsonger då man inte får tillfälle att ta en tidig förstaskörd, sjunker motiven att ta många delskördar, säger Carina Gunnarsson. I undersökningen fann man att kostnaden för skörd och gödsling ökade med 10 öre per kilo ts vid övergång från två till tre skördar, samtidigt som fodrets värde ökade med 13 öre per kilo ts. Där kompenserade alltså fodrets värde för de ökade gödslings- och skördekostnaderna. Vid övergång från tre till fyra skördar ökade kostnaderna för skörd och gödsling med 19 öre per kilo ts, samtidigt som fodrets värde ökade med 13 öre per kilo ts, vilket betyder att fodrets ökade värde inte kompenserade för ökade gödslings- och skördekostnader. Vallfodrets ökade värde bygger på ökad konsumtion och förutsätter en större areal för samma mjölkproduktion. Vid en övergång från två till tre skördar ökade arealbehovet av vall med cirka 4 procent, och vid en övergång från tre till fyra skördar ökade det med cirka 15 procent. Grödor som gynnas av tidig första skörd och många skördar är bland annat vitklöver, engelskt rajgräs och ängsgröe.