ANNONS

Tidigt näringsupptag i potatis

OLW har tagit ännu ett steg med sina odlarmöten för att öka kunskapen och intresset för chipsodling, men råden passar även bra i övrig potatisodling.
Denna gång hölls mötet tillsammans med rådgivningsbolaget BJ Agro från mellersta Jylland. Fokus låg på groddbränna, gödsling och utsädeshantering.
Att ha ett utsäde av god kvalité är A och O, men det är en del att tänka på när det gäller hanteringen. Hämtar man utsäde i säckar bör man känna till att dessa enbart är för transport och inte för lagring i 2-3 veckor. Säcken kan skapa kondens bland potatisen. En presenning direkt ovanpå potatisen kan även den skapa kondens, vilket bör tänkas på om man behöver täcka potatisen för att undvika att de fryser.
När man sätter bör man se till att jorden är tjänlig. Att potatis behöver lucker jord är sant, men när potatisen ska gro gäller det att den har mycket jordkontakt och kan skjuta upp ur jorden innan bakterier hindrar den.
– Kör med kupformare och tryck till kuporna, råder Benny Jensen på BJ Agro. Om den är monterad på sättaren eller på kupen spelar ingen roll, bara jordkontakten med sättpotatisen blir bra.
Vad det växt på fältet innan potatisen är med av största vikt. Halm innehåller mycket smittor, vilket inte är bra för potatis. Förra året var ett år med mycket groddbränna och det kunde speciellt ses där det varit mycket halm.
– Tänk efter var ni ska sprida ut halm från stukorna, uppmanar Lars Andersson på OLW.
Att sanera marken med mellangrödor har på senare tid slagit rot på allt fler ställen i Sverige och det har visat sig vara bra för potatis. Undersökningar som gjort visar på att oljerättika ger lägst procent missformade, jämfort med stubb och senap. Man ska dock akta sig för senap, eftersom det ger fler missformade potatisar än stubbåker.
Att göra en rejäl ogräsbekämpning är också viktig, eftersom ogräs i potatis kan vara svårt att hålla efter när blasten brett ut sig.
Potatis har ett stort kaliumbehov, men vad som är intressant är att de redan en månad efter uppkomst tagit upp 75 procent av sitt totala kaliumbehov. Junispridningen kan i många fall vara lite för sen, med andra ord. Vid blomningen är även 80 procent av kvävebehovet fyllt.
Odlingen behöver också vatten, men när man vattnar hamnar det mesta av vattnet i gångarna och inte i kupan. Det gör att rötterna söker sig snett ner mot gångarna och därmed bör man vara försiktig när man kupar potatisen.
– Kupa hellre för tidigt, än för sent, avslutar Benny Jensen på BJ Agro.

Relaterade artiklar