Tidigt vårbruk ger lantbruket ett välbehövligt andrum
Efter två år med svaga skördar och pressad lönsamhet ser Sveriges lantbrukare ljusare på tillvaron. Ett rekordtidigt vårbruk och en mild vinter har gett både höst- och vårsådda grödor en stark start och skapat ett efterlängtat andrum i en annars pressad vardag. Samtidigt väcker viltskador och skadeinsekter viss oro inför sommaren.
– Vårbruket var ovanligt tidigt i området. I mellanbygderna avslutar man vårbruket nu i dagarna och i slättbygderna är man färdiga sedan ett par veckor. Oavsett plats har det varit bra förhållanden för vårbruket, säger Martin Niklasson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet Västra.
På många håll har vårbruket avslutats upp till fyra veckor tidigare än normalt. Det torra vädret har möjliggjort snabba insatser och gett lantbrukarna en välkommen chans att ligga steget före.
– Det har varit en bra början där tjälen gett god struktur i marken och en relativt torr februari till april gjorde att det torkade upp snabbt, även på lerorna. Lantbrukarna hann med varje steg i vårbruket utan stress och vårbruket började ungefär tre veckor tidigare än normalt, säger Ylva Johansson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet Östergötland.
De höstsådda grödorna och vallarna har hittills klarat sig bra tack vare den milda vintern och ett svalt vårklimat. Men viss brist på regn gör att grödorna nu behöver nederbörd för att kunna tillgodogöra sig kvävet optimalt. Höstrapsen har på vissa håll drabbats hårt av viltskador, främst från hjort och vildsvin. I några fall handlar det om totalskador där ingen raps återstår.
Trots den goda starten på fälten brottas lantbruket med fortsatt pressade spannmålspriser och stora kostnader för insatsvaror som mineralgödsel och transporter. Odlingstrenderna visar på en viss anpassning. I Skåne ökar odlingen av stärkelsepotatis tack vare ett starkt stärkelsepris, och på flera håll i landet ökar majsodlingen som komplement till vallfoder. I Sörmland ser man en övergång från höstraps till vårraps.
– Fler väljer vårraps i stället för höstraps för att minska risken för viltskador, säger Fredrik Ahlberg, växtodlingsrådgivare på HS Konsult, Strängnäs.
Trots en osäker marknad och pågående utmaningar vittnar årets start om ett fönster av möjligheter. År 2025 kan bli ett år då Sveriges lantbrukare får välbehövlig arbetsro och chans till återhämtning, skriver Hushållningssällskapen i sin senaste Fältrapport.