Toppskörd i Australien och stor export från Ryssland
Just nu ser det ut som att skörden av vete i Australien når nya toppnivåer denna säsong. Prognosen visar på 42 miljoner ton till följd av gynnsamt väder.
Hur mycket denna stora skörd påverkar Europa är svårt att säga. Båtar som trafikerar Europamarknaden ställer inte om för att köra på den australiensiska marknaden. Australien exporterar normalt vete till bland annat Kina och Indien.
Så här långt denna vinter har Ryssland exporterat stora mängder vete. Även Ryssland fick en rekordskörd i fjol och har därmed mer att exportera jämfört med normalt.
Men nu ser det ut att bli en strängare vinter i Ryssland och då går exporten trögare därifrån.
Det är därför inte omöjligt att EU kan öka sin export av spannmål de närmsta månaderna.
Hur det går med vetepriset är svårt att sia om. En ökad export från EU kan få upp priset lite men mycket tyder nu på att konsumtionen av spannmål i världen kommer att minska år 2023 och det blir ju prispressande.
Lagren av spannmål i världen är dock normala, med en stor del i Kina som aldrig exporterar, och för att bibehålla dessa lager krävs minst normala skördar i alla större odlingsområden år 2023. Någon form av väderproblem det kommande halvåret kan få priserna att stiga även om konsumtionen i världen viker något.
Kriget i Ukraina påverkar inte marknaden nämnvärt längre. Marknaden vänjer sig snabbt och nu är situationen där intecknad vad gäller Ukrainas produktion och exporttakt samt effekten av sanktioner mot Ryssland. För marknaden, som saknar empati, är kriget i Ukraina det nya normala.