ANNONS

Traktor SM avgjort

Vinnare av Traktor-SM 2021 blev laget från Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, följt av Munkagårdsgymnasiet och Tenhults naturbruksgymnasium.

Den 7 oktober 2021 arrangerades Traktor-SM på Stora Segerstad Naturbrukscentrum. Åtta lag från olika naturbruksgymnasium samlades för att tävla i både praktiska och teoretiska moment.

Förberedelserna inför Traktor-SM på Stora Segerstad Naturbrukscentrum har intensifierats tiden innan mästerskapet, men har på olika sätt pågått allt sedan laget från Stora Segerstads naturbrukscentrum stod som vinnare av Traktor-SM 2020. Det var vid förra årets SM, vid Vreta Utbildningcentrum, som vår lantbrukslärare Kristine Fransson coachade fram det vinnande laget från Stora Segerstad. Efter detta, i egenskap av tävlingsledare för årets SM, har hon lett arbetet inför Traktor-SM 2021. Tillsammans med många kollegor och engagerade elever vid Stora Segerstad, maskinleverantörer och andra sponsorer i närområdet, kunde Traktor-SM 2021 bli en mycket lyckad tillställning.

-Maten under mästerskapet var fantastiskt god, lät ett av de långväga lagen hälsa innan de rullade hemåt.

Långväga tävlande
Redan kvällen innan mästerskapet var några av de tävlande skolorna på plats i trakterna av Stora Segerstad. Det mest långväga laget hade rest från Rättvik i Dalarna och checkade in i en stugby några kilometer från Stora Segerstad. Andra ärade det närliggande värdshuset med en vistelse och kunde konstatera att det är mycket skog i Småland!

När dagen var inne samlades alla lag, lagcoacher och funktionärer för en genomgång av tävlingsdagen. Tävlingsreglementen gicks igenom och stort fokus lades på vikten av säkerhet; de tävlande blev snabbt varse om att straffpoäng tillkommer i de fall som någon tävlande arbetar farligt eller oergonomiskt under tävlingsmomenten. Där och då märktes en påtaglig koncentration hos de tävlande som lyssnade uppmärksamt på vad de olika tävlingsmomenten gick ut på. Lägst poäng ger större vinstchanser, varpå det genomgående gäller att planera sin tid, köra effektivt och säkert. Tidsfel, manövreringsmissar och i synnerhet säkerhetsmissar ger snabbt oönskat många poäng.

Tävlingarna pågick under hela dagen
Klockan 10.20 startade tävlingarna. Först ut i traktorerna var tävlande från Stora Segerstad naturbrukscentrum, Tenhults Naturbruksgymnasium och Munkagårdsgymnasiet. Traktorerna startades och de tävlande fick en snabb genomgång av dess funktioner. Öknaskolans lag startade med teorimomentet som genomfördes bakom stängda dörrar; en deltävling som krävde både kunskap, samarbetsförmåga och ett organiserat arbetssätt.

Strax innan klockan 11 var det dags för de fyra andra skolorna att ta plats på tävlingsområdet. Traktoerna fylldes av fokuserade tävlande från Ösby Naturbruksgymnasium, Vreta Utbildningscentrum och Stiernhööksgymnasiet. Gamelbygymnasiet tog sig an teorimometet.

Efter detta var alla tävlande lag igång och deltävlingarna fortsatte enligt ett rullande schema hela dagen. Från varje lag skulle en tävlande koppla redskap i traktorns trepunktslyft, en annan skulle precisionsköra med last i traktorns frontlastare och en tredje tävlande skulle backa med tvåaxlad vagn genom en bana av snävt utplacerade koner. Vid varje tävlingsmoment fanns kluriga manövreringsmoment som krävde fullt fokus på ekipagets mått och rörelser.

Vid teorimomentet fick hela laget samarbeta kring uppgiften som gick ut på att göra säkerhetskontroll av ett traktorekipage med ett släp lastat med rundbalar. Inför detta moment hade tävlingsledningen förberett ett antal brister som de tävlande lagen förväntades upptäcka. Det vinnande laget hade lyckats hitta 24 säkerhetsbrister vilket gav dem en stor fördel i tävlingen.

Priser till alla
När mästerskapets deltävlingar var avklarade samlades alla lag, lagcoacher och funktionärer i Stora Salen på Stora Segerstad. Under en nervkittlande men uppsluppen stämning uppmärksammades både individuella och lagmässiga prestationer. I respektive deltävling hade följande tävlande störst framgångar:

Backa med tvåaxlad vagn:
Johan Pettersson, Stora Segerstad Naturbrukscentrum

Koppla redskap i traktorns trepunktslyft:
Alfred Persson, Stiernhööksgymnasiet

Precisionskörning med last i traktorns frontlastare:
Anton Silverby, Munkagårdsgymnasiet

Säkerhetskontroll av traktor med balvagn:
Tilda Måg, Rasmus Olsson, Wilhelm Brorsson och Alfred Persson, Stiernhööksgymnasiet

Imponerad domare
Efter noggranna sammanställningar och domaröverläggningar stod det klart vilka lag som varit allra skickligast vid Traktor-SM. I samband med att lagen gratulerades och fick fina priser passade mästerskapets huvuddomare Per Emgardsson på att tacka för förtroendet. Det är inte första gången som han dömer vid ett Traktor-SM och som vanligt är han imponerad av landets duktiga naturbrukselever. Hans bakgrund som bl.a. teknikjournalist vid LRF media gör att han delar intresset för detta med de tävlande, vilket skapade god stämning genom hela mästerskapet.

Det var i början av 2000-talet som Traktor-SM arrangerades för första gången och preminärmästerskapet gick av stapeln på Stora Segerstad Naturbrukscentrum. Därefter har Traktor-SM anordnats på många olika skolor runt om i landet, främst hos de skolor som stått som vinnare året innan. I år placerade sig Stora Segerstads lag på en fjärdeplats och ser fram emot att få tävla igen vid nästa års Traktor-SM!

Relaterade artiklar