ANNONS

Tredje Manitou teleskoplastaren på Bossgården i Hjo

Bossgården utanför Hjo bjuder på riktig vykortsmiljö när vi hälsar på Peter Ebersson och Karin Moberg som driver gården vid Vätterns strand en dag i slutet på maj. Vi möts av glada och nyfikna kor som står och mumsar hö med utsikt över vattnet och vars päls glänser ikapp med gårdens nyaste maskin, en Manitou MLT737-130 PS+ Elite.

-I år är det faktiskt 20 år sedan som vi köpte vår första Manitou teleskoplastare, så det blir ett perfekt jubileumsfirande att skaffa vår tredje maskin, säger Peter Ebersson som äger gården tillsammans med sin son Mikael som dock arbetar heltid i sitt eget verkstadsföretag och bara hjälper till i samband med skörd och andra arbetstoppar.

Brinner för en god djurhållning

50 hektar åkermark fungerar som skafferi för gårdens cirka 130 köttdjur av raserna Hereford och Charolais. De är självförsörjande på allt utom halm. Dessutom bedriver de skogsbruk på 200 hektar.

Utan att vara expert på djur så är det enkelt att se hur välvårdade djuren är, och att ägarna verkligen brinner för djurhållning.

-Vi sätter ett stort värde på att ha en riktigt fin djurhållning. Dessutom finns det ett tydligt samband mellan hur djuren mår och hur de växer, och det ger oss ett kvitto på att våra djur mår lika bra som de ser ut, förklarar Karin Moberg som har en lång erfarenhet av djur. Innan arbetet med sina egna djur har hon arbetat med att insemination i nästan 40 år.

 

20 år med Manitou teleskoplastare

Att det passar alldeles utmärkt med en teleskoplastare i ett svenskt lantbruk listade Peter ut redan för 20 år sedan. Den första maskinen var en Manitou 634, som så småningom ersattes av en likadan. När denna började närma sig 9000 timmar bestämde de sig för att köpa en ny Manitou MLT737-130 PS+ Elite, vilket blev deras första maskin från Scantruck AB.

-Det bästa med en teleskoplastare är att den går att använda till allt. Utöver vår Manitou så har vi två traktorer från New Holland (100hk/150hk) samt en Case Puma, men teleskoplastaren är den vi använder överlägset mest. En stor fördel är att det är enkelt att kliva i och ur maskinen, speciellt med den nya hytten, vilket är en viktig egenskap som man kommer att uppskatta mer och mer ju äldre man blir. Vi har skopa, gafflar, balspjut samt balklämma som redskap till maskinen, dessutom är den utrustad med hitchkrok, berättar Peter.

 

Teleskoplastaren är gårdens viktigaste maskin

Bossgården kör sin Manitou MLT737-130 PS+ Elite varje morgon och kväll, vilket gör att det inte bara är den mest använda maskinen utan även den viktigaste. Att den kan göra sitt jobb är A och O för att djurhållningen ska fungera, och därför är såväl kvalitet som eftermarknad av yttersta vikt.

-Vi har märkt att kvaliteten har blivit bättre och bättre för varje nytt maskinbyte, och hade vi inte varit nöjda skulle vi givetvis valt en annan lösning. Vår förra maskin hade nästan gått 9000 timmar och fungerade fortfarande väldigt bra, men vi ville ändå säkra upp med en helt ny maskin. Vi har alltid använt oss av Hestra Truck & Maskin AB för service och reparationer och de har alltid gjort ett bra jobb. Dessutom återkommer jag till hur lätt det är att kliva i och ur maskinen, där står Manitou i en klass för sig faktiskt, betonar Peter.

Fler lantbruk borde använda sig av teleskoplastare

Peter och Karins lantbruk har tre traktorer som de använder sig av mer eller mindre ofta, och hos många av deras kolleger ser det likadant ut. Skulle någon av deras traktorer behöva repareras vet de att de kan låna in en maskinlösning på nära håll, då är det värre med teleskoplastaren från Scantruck.

-Många moment idag är svåra att utföra utan en teleskoplastare. Tack vare räckvidden på hela 7 meter och att den klarar 3,7 ton så klarar den till exempel lasta det mesta från lastbilar till såmaskiner både vad gäller vikt och räckvidd. Dessutom så kan ofta stå en bit bort och klara lyftet, vilket gör att man blir mer flexibel och inte behöver röja av för att komma åt eller orsaka körskador på marken. Har man väl haft en teleskoplastare och upplevt hur man kan arbeta med den så vill man inte vara utan, avslutar Peter.

Relaterade artiklar