Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

I dagens program, ovanlig salmonella i grisbesättning hittad hos vildsvin i norra Skåne. Lantbruksnytt pratar med biträdande statsepizootolog vid SVA. Och så besöker vi Martin Karlsson som gått från 5...
I dagens Lantbruksnytt kan vi berätta att det är stora regionala skillnader i djurböndernas fodersituation inför vintern. I Västergötland har dock andra- och tredjeskördarna gott och väl kompenserat en mager...
I dagens program får vi höra om varför minknäringen är extra känslig för Sars-CoV-2. Vi får också veta mer om potentialen hos fiberströ vid svenska mjölkgårdar.
Ny vecka med Lantbruksnytt. Från spannmålsmarknaden kan vi konstatera att det fortfarande är stigande priser trots stora lager i världen.
Dags för veckans sista Lantbruksnytt och det blir en genomgång av några av veckans nyheter i form av svepet.
I dagens program tittar vi på bearbetnings- och mellangrödeförsök på skånska Krogstops gård som vill ta reda på hur hur mikrolivet och skörd påverkas. Vi träffar också Helena 724, Sveriges...
Mjölkproduktionen har förändrats och därför behöver beteslagen göra det samma. Det menar LRF:s förbundsordförande Palle Borgström, som får berätta mer i dagens program. Vi får också höra om hur förändrat...
Falköpings Mejeri har frågat några befintliga KRAV-leverantörer om de är villiga att ställa tillbaka till konventionellt. Anledningen är minskad efterfrågan på ekologisk mjölk från konsumenterna. Och pandemin var ett hett...
Svenskafoder

Senaste inslagen

Minerade fält och dykande priser
Tre skånska vargangrepp under en dag
Skördestart i nordöstra skåne
Registrering av utsädessorter med genetisk mångfald en god idé
Kalkylen ser bra ut för fiskproduktion
Fabeos hybridaktioner
Svenskodlade rädisor väntar på efterfrågan
Minimalt underhåll på spridaren
Kapa mellanled för mer produktionskontroll
Stora utmaningar i grönsaksbranschen


Svensk Ekosvamp i konkurs
Lång säsong för morötter kan medföra utmaningar
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.