SLU vill starta utbildning för civilingenjörsutbildning och synbara skillnader med Yaras PK-strategi på Borgeby fältdagar. Det är rubrikerna i fredagens Lantbruksnytt.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
Hos Foodhills i skånska Bjuv rullar nu tröskorna för att skörda ärtor. Men det har varit en tuff start på årets ärtskörd. Vi besöker Axima, ett lantbruksmaskinföretag som växt snabbt...
Viltskadorna har fördubblats på sex år, Lantbruksnytt redogör för skadorna och så besöker vi gropen på Borgebyfältet, en gammal favorit som får en del nyheter i år.
Vi tittar på en produkt som heter Quaterna och som ökar jordens förmåga att lagra både kol och vatten och så går vi igenom en skördetröska och tittar på viktiga...
Ny vecka och vi börjar med att berätta hur spannmålsmarknaden står sig inför den kommande skörden.
Rise startar centrum för cybersäkerhet. En neutral partner som kommit långt inom säkerhetstekniken och så sammanfattar vi några av veckans nyheter.
Idag tittar vi på ett utvärderingsförsök i pivotbevattning med testgrödorna vårvete och sockerbetor. Jaktförordningen för utfodring av vilt ändras och SVA delar ut gratis trikintester för vildsvin.
Idag berättar vi om Metsjö vagnar, där Swedish Agro Machinery ska överta agenturen vad gäller större vagnar för lantbruket. Inom kort presenteras fler samarbetspartners för Metsjö. Och pandemin gav en...
Senaste inslagen
Grimme Rexor 6300
Masken som gör kycklingarna friskare
Minskat intresse för att odla ekospannmål
Skånebönan, handlingsplan för mer mat av svenskt växtprotein
Minskad svensk äggproduktion kan bli nödvändig
Unik redskapsbärare i Sverige
Konventionell mjölk mer lönsam än ekologisk
Sima i november – fullt med nyheter
Öka immunförsvaret hos kalvar vid avvänjning
Satsar på matlupiner
Kompakt maskin från New Holland
KLS nya mottagningsstall
Tidigare intervjuer
Hur ser forskningsläget ut när det gäller växtskydd för rot- och knölgrödor? Vi har bjudit in professor Erland Liljeroth från SLU för att höra mer om de utmaningar och möjligheter som forskarna har att handskas med.
Vad satellitbilder och artificiell intelligens kan bidra med till dagens lantbrukare vet Joakim Wahlqvist från IT-bolaget Sogeti. Han är dagens måndagsgäst i studion.
I dagens program har vi en rapport från spannmålsmarknaden. Intresset för gårdsbaserad biogas har länge varit svalt i Sverige. Det vill Jordbruksverket ändra på. Dagens måndagsgäst Anna Hagerberg ska berätta om myndighetens nya satsning på biogasrådgivning.
Vi har bjudit in Niels Andresen till dagens måndagsintervju för att svara på hur den ekologiska marknaden i Sverige mår.
I dagens måndagsintervju ska det bland annat handla om resistensproblematik vid svampbehandlingar.
Den har kallats både arbetsförmedling och dejtingapp för kor, men hur fungerar egentligen nystartade betesförmedlingen? Vad är syftet och vad hoppas man uppnå? Vi bjöd in Fredrik Rydhagen från länsstyrelsen för att reda ut begreppen i dagens måndagsintervju.
Hur artar sig egentligen årets växtsäsong? Vi bjöd in HIR Skånes växtodlingsrådgivare Paul Leteus till en måndagsintervju för en genomgång av de vanligaste grödorna.
Äldre spannmål, exempelvis spelt, har en plats vid våra bord och på våra åkrar. Det menar forskaren Karin Wendin som deltar i projektet Historiska sädesslag i framtidens mat. I dagens måndagsintervju ska hon berätta mer.