Spannmålspriserna fortsatt uppåt på börserna. Klimattoppmötet är över, det är måndag, och en ny vecka med rapportering från Lantbruksnytt.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
Vi sammanfattar veckan som gått i Svepet.
Lördagens Lantbruksnytt handlar bland annat om Deutz-Fahr. Ny strategi och förbättrad relation med fabriken fick fart på försäljningen. Lunnarp Tupps gårdsbutik växlar upp i gårdsbutiken men går från bemannat till...
Global matkris hotar. LRF kräver krismiljoner till lantbruket. Gårdsförsäljning ser ut att bli verklighet men hantverksbryggare menar att kommande regelverk ändå inte räcker till. Det är innehållet i fredagens Lantbruksnytt.
Chipspotatisodlingen har påverkats negativt av höstens stora nederbördsmängder. I dagens program berättar Lars Andersson på OLW hur det gått. Men en gröda som klarat sig bra i år är sockerbetorna....
Efterfrågan på utsäde för vårgrödor ökar kraftigt och spannmålspriserna står sig efter odramatisk USDA-rapport.
Nya tävlingen Nöttoppen har korat sina segrare, vinnaren hade över 1 kilo slaktkroppstillväxt per dag. Och vi tittar på en flexibel tork som klarar varierade partier.
Varmt välkommen till Lantbruksnytt måndag. Vi inleder i vanlig ordning veckan med en rapport från spannmålsmarknaden.
Senaste inslagen
Tiodubbling av skånsk ärtproduktion
Enkel avfuktning i lagret
God kalvhälsa och diversifierad produktion
Skurar och värme – då trivs potatisbladmögel
Planerad cyberattack mot Lantmännen
Kooperativt Eko-mejeri en möjlighet
Mycket torrt på Öland – igen
John Deere visar upp ny tröska
Djurgård kan bli stortillverkare av kompostprodukt
Markpackningen ett större problem än vi tror
Inga autonoma traktorer från Väderstad
Minskad lönsamhet för maskintillverkare
Tidigare intervjuer
Hur ser forskningsläget ut när det gäller växtskydd för rot- och knölgrödor? Vi har bjudit in professor Erland Liljeroth från SLU för att höra mer om de utmaningar och möjligheter som forskarna har att handskas med.
Vad satellitbilder och artificiell intelligens kan bidra med till dagens lantbrukare vet Joakim Wahlqvist från IT-bolaget Sogeti. Han är dagens måndagsgäst i studion.
I dagens program har vi en rapport från spannmålsmarknaden. Intresset för gårdsbaserad biogas har länge varit svalt i Sverige. Det vill Jordbruksverket ändra på. Dagens måndagsgäst Anna Hagerberg ska berätta om myndighetens nya satsning på biogasrådgivning.
Vi har bjudit in Niels Andresen till dagens måndagsintervju för att svara på hur den ekologiska marknaden i Sverige mår.
I dagens måndagsintervju ska det bland annat handla om resistensproblematik vid svampbehandlingar.
Den har kallats både arbetsförmedling och dejtingapp för kor, men hur fungerar egentligen nystartade betesförmedlingen? Vad är syftet och vad hoppas man uppnå? Vi bjöd in Fredrik Rydhagen från länsstyrelsen för att reda ut begreppen i dagens måndagsintervju.
Hur artar sig egentligen årets växtsäsong? Vi bjöd in HIR Skånes växtodlingsrådgivare Paul Leteus till en måndagsintervju för en genomgång av de vanligaste grödorna.
Äldre spannmål, exempelvis spelt, har en plats vid våra bord och på våra åkrar. Det menar forskaren Karin Wendin som deltar i projektet Historiska sädesslag i framtidens mat. I dagens måndagsintervju ska hon berätta mer.