John Deeres första traktor i Sverige med elektromekanisk transmission visades upp på Elmia Lantbruk. Och Svensk fjäderfäproduktion lär behöva vänja sig vid fågelinfluensan, som tycks vara här för att stanna.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
I fredagens program berättar vi att obalans i det ekonomiska systemet borgar för tuff ekonomisk framtid, enligt Landshypotek bank. Intresset för solcellsanläggningar på mark har ökat bland lantbrukare.
Elmia Lantbruk är igång och igår delades det ut tre guldmedaljer och åtta silver i Elmia Innovation Awards. Lantbruksbarometern höst 2022 visar bättre lönsamhet men oro inför framtiden bland Sveriges...
Sverige har fått en ny landsbygdsminister, kristdemokraten Peter Kullgren. Dagens program handlar också om att Tillväxtbolaget får fler kunder trots tufft ekonomiskt läge. Men med digital handel kan kanske lantbrukares...
I dagens Lantbruksnytt får vi höra om att den gångna säsongen blev den värsta någonsin i Europa gällande fågelinfluensa. Och vi berättar om en ny buren kultivator för de stora...
Det har varit en vecka med prisuppgång för spannmål. Flera faktorer har varit prisdrivande den senaste veckan, bland annat minskade lager av spannmål i världen.
I dagens program har vi en nyhetssammanfattning för veckan som gått.
Inget prisfall på åkermark men en lugnare marknad i södra Skåne och minskad europeisk spannmålsproduktion trots avsteg från miljöreglerna. Så lyder huvudrubrikerna i lördagens upplaga av Lantbruksnytt.
Senaste inslagen
Tysk grisproduktion under förvanlding
Ärtsäsong blev besvikelse
Evobib för alla arbeten
Rekordstor jakt på vildsvin 2020
Nytt modernt lager lönar sig
Grisar som kretslopp
Tyskt verktyg för snabb och precis jordanalys
Vikande lönsamhet för lantbruket
Lantbruket bör förbereda sig på ränteökningar
RNA-sprutning mot potatisbladmögel
Rekordlåga smågrispriserna hänger kvar
Succéstart för äkta ost från Boxholm
Tidigare intervjuer
Trädgårdsmästaren John Taylor har börjat odla äpplen och räknar med att leverera sina första flaskor med cider till våren. I dagens måndagsintervju ska vi höra vilka utmaningar den här sortens odling medför
Vilka effekter har gaucho-förbudet fått för årets betsäsong? Och hur ser branschen på framtiden? I dagens måndagsintervju har vi bjudit in Fredrik Larsson från Betodlarnas styrelse för att höra efter.
I dagens måndagsintervju möter vi LRFs nytillträdda vd, Anna-Karin Hatt. Hon berättar om sin syn på LRFs utmaningar och vad organisationen behöver fokusera på framöver.
Vi bjöd in forskaren Karolina Östbring från Lunds universitet för att höra hur hon tror att vi i framtiden kommer kunna använda raps som människoföda och inte bara oljeproduktion.
Tävlingen Rapsmästaren har startat och intresset verkar vara rekordstort. Hör tävlingsledare Albin Gunnarsson berätta om mästerskapet och om situationen för svensk rapsodling i stort.
Vad ska man tänka på när man utformar arrendekontrakt? Vilka är fallgroparna? Och kan vi vänta oss att arrendepriserna går upp eller ner framöver? Dagens måndagsgäst Caroline Weibull-Göransson har svaren.
I dagens måndagsintervju tar vi upp en livsviktig resurs, vatten. För vattenförsörjning är en fråga som diskuteras allt mer intensivt inom lantbruket. Vi bjöd in Malin Magnusson från Sweco för att höra mer om utmaningar och möjligheter på området.
Afrikansk Svinpest sprids över världen. Till måndagsintervjun har vi bjudit in Karl Ståhl från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för att prata om riskerna för spridning till Sverige, och vilka förebyggande åtgärder som görs här.