Kalkylen för att föda upp fisk såg bra ut när projektet Gårdsfisk drog igång. Men hur ser det ut nu med större kostnader för energi och foder. Vi gör ett...
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
I dagens program följer vi upp en rädisodling på Bjärehalvön som kör sin andra säsong i år och så besöker vi Fabeo som satsar på hybridauktioner.
Vi inleder i vanlig ordning veckan med en rapport från spannmålsmarknaden.
Eu komisionen arbetar med ett förslag som gör att samtliga medlemsländer ska minska användningen av kemikalier i lantbruket och sedan sammanfattar vi veckan som varit i svepet.
Ekologiska Grävelsta gård berättar hur de gör för att kapa mellanled och få mer kontroll över gårdens produktionskedjor. Och YstaMaskiner bedömer en Bunnings fastgödselspridare med elva år på nacken, med...
Svensk Ekosvamp i konkurs, världsläget har drastiskt förändrat produktionskostnader och konsumtionsmönster. Åhus Grönt har haft utmaningar i år med med pandemi och krig i Ukraina som påverkat de vanligtvis 200...
Försäljningen av trädgårdsväxter har minskat i år men i växthusen måste man ändå arbeta på som vanligt. Nu i sommar odlas julstjärnorna fram. Och så besöker vi Nyskördade Morötter för...
Efter en besvärlig vår har sockerbetorna repat sig väl. I dagens program ger Desirée Börjesdotter viktiga råd för resten av säsongen och så pratar vi med Mathias Granath, vd på...
Senaste inslagen
Tysk grisproduktion under förvanlding
Ärtsäsong blev besvikelse
Evobib för alla arbeten
Rekordstor jakt på vildsvin 2020
Nytt modernt lager lönar sig
Grisar som kretslopp
Tyskt verktyg för snabb och precis jordanalys
Vikande lönsamhet för lantbruket
Lantbruket bör förbereda sig på ränteökningar
RNA-sprutning mot potatisbladmögel
Rekordlåga smågrispriserna hänger kvar
Succéstart för äkta ost från Boxholm
Tidigare intervjuer
Svensk cidertillverkning har stor potential, men för att den ska tas till vara behövs nya och bättre anpassade äppelsorter. SLU-forskaren Kimmo Rumpunen berättar mer i dagens måndagsintervju.
I Lantbruksnytt måndag ska vi träffa professor Peter Lundqvist för att få höra om ett forskningsprojekt vid SLU som rör hot och trakasserier riktat mot lantbrukare. Som vanligt blir det även en rapport från spannmålsmarknaden.
Hästarna gör comeback på årets Milamässa, som startar på torsdag. I dagens måndagsintervju ska vi höra med projektledaren Ann-Christin Lindström vad besökarna mer kan vänta sig.
Vi har tidigare berättat om den växtproteinfabrik som just nu håller på att byggas på SLU i Alnarp. Dagens måndagsgäst är professor Eva Johansson, som ska berätta mer om syftet och målsättningen med det här projektet.
Idag blir det stort fokus på spannmål. Det blir i vanlig ordning en rapport från spannmålsmarknaden men sedan har vi även Martin Krokstorp som gäst i vår måndagsintervju. Han är styrelseledamot i Spannmålsodlarna. Han kommer bland annat att prata om vilka utmaningar som väntar dem under 2019.
Charolaisuppfödaren Sven-Olof Hägg berättar i dagens program att automatiskt brunstkontroll som blir allt vanligare i mjölkbesättningar, men med fördel även kan användas vid köttproduktion.
Vad innebär den nya statsbudgeten egentligen för olika de olika stöden till energiproduktion? Detta får vi svar på i dagens måndagsintervju med Max Jamieson, energirådgivare på HIR Skåne.
I dag kommer det att handla en hel del om bevattning då vi har besök av Maria Weiberg, vd på Rosenqvist Irrigation.