I dagens program går vi igenom jordbruksstöd för 2020 med hjälp av HIR Skånes Ingemar Henningsson. Vi rapporterar också från spannmålsmarknaden.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
I dagens Lantbruksnytt ska vi tillbaka till Texas. Jordbruksföretag i Texas är nästan alltid familjeföretag. Även om det kan handla om drift i stort format är det i regel en...
I dagens Lantbruksnytt berättar vi att John Deere är ohotad etta när det gäller flest sålda traktorer 2019 också och de skördar just nu frukterna av en omstrukturering som genomfördes...
I dagens Lantbruksnytt berättar vi att även unga deltidslantbrukare i Skåne kan söka Startstöd från Landsbygdsprogrammet. God djuromsorg och egentillverkning av foder från gårdens råvaror. Det gjorde att Fröslövs Boställe...
Vi rapporterar från NutriFair och Plantekongres i Danmark. Om mobila foderkök för grisar och en uppfinning som minskar risken för ihjälklämda smågrisar. På Plantekongres i Herning presenterades en helt ny...
I dagens Lantbruksnytt är vi på plats i danska Herning och Plantekongressen. Ett tema var klimatet och lantbrukets krav på att minska koldioxidavgången. Vi ska även tillbaka till Texas. Black...
Betkampanjen blir lång och bruket förväntas vara öppet två veckor in i februari, och så tar vi del av en nyligen publicerad rapport från SLU som visar att grisar kan...
Inom 20 eller 30 år kommer jordbruket genomgå en perenn revolution. Det menar dagens måndagsgäst, Lennart Olsson, professor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet.
Senaste inslagen
Prisvärd maskin – gör ett gott jobb
Cyberattacker en risk i mer digitalt lantbruk
Drönare håller fälten fria från viltskador
Uppstartsproblem på sockerbruket
Sverige får egen dataplattform för lantbruket
Begränsad vildsvinsstam kräver ny typ av jakt
Nya utbildningar för grisnäringen
Roboten allt vanligare på svenska fält
Ökat tryck i stenutlösningen
Dansk kampanj i kamp mot ASF
Länsstyrelsen inspirerade ekoodlarna
Gödseln är 50 procent dyrare
Tidigare intervjuer
Svensk cidertillverkning har stor potential, men för att den ska tas till vara behövs nya och bättre anpassade äppelsorter. SLU-forskaren Kimmo Rumpunen berättar mer i dagens måndagsintervju.
I Lantbruksnytt måndag ska vi träffa professor Peter Lundqvist för att få höra om ett forskningsprojekt vid SLU som rör hot och trakasserier riktat mot lantbrukare. Som vanligt blir det även en rapport från spannmålsmarknaden.
Hästarna gör comeback på årets Milamässa, som startar på torsdag. I dagens måndagsintervju ska vi höra med projektledaren Ann-Christin Lindström vad besökarna mer kan vänta sig.
Vi har tidigare berättat om den växtproteinfabrik som just nu håller på att byggas på SLU i Alnarp. Dagens måndagsgäst är professor Eva Johansson, som ska berätta mer om syftet och målsättningen med det här projektet.
Idag blir det stort fokus på spannmål. Det blir i vanlig ordning en rapport från spannmålsmarknaden men sedan har vi även Martin Krokstorp som gäst i vår måndagsintervju. Han är styrelseledamot i Spannmålsodlarna. Han kommer bland annat att prata om vilka utmaningar som väntar dem under 2019.
Charolaisuppfödaren Sven-Olof Hägg berättar i dagens program att automatiskt brunstkontroll som blir allt vanligare i mjölkbesättningar, men med fördel även kan användas vid köttproduktion.
Vad innebär den nya statsbudgeten egentligen för olika de olika stöden till energiproduktion? Detta får vi svar på i dagens måndagsintervju med Max Jamieson, energirådgivare på HIR Skåne.
I dag kommer det att handla en hel del om bevattning då vi har besök av Maria Weiberg, vd på Rosenqvist Irrigation.