I dagens program går vi igenom jordbruksstöd för 2020 med hjälp av HIR Skånes Ingemar Henningsson. Vi rapporterar också från spannmålsmarknaden.
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
I dagens Lantbruksnytt ska vi tillbaka till Texas. Jordbruksföretag i Texas är nästan alltid familjeföretag. Även om det kan handla om drift i stort format är det i regel en...
I dagens Lantbruksnytt berättar vi att John Deere är ohotad etta när det gäller flest sålda traktorer 2019 också och de skördar just nu frukterna av en omstrukturering som genomfördes...
I dagens Lantbruksnytt berättar vi att även unga deltidslantbrukare i Skåne kan söka Startstöd från Landsbygdsprogrammet. God djuromsorg och egentillverkning av foder från gårdens råvaror. Det gjorde att Fröslövs Boställe...
Vi rapporterar från NutriFair och Plantekongres i Danmark. Om mobila foderkök för grisar och en uppfinning som minskar risken för ihjälklämda smågrisar. På Plantekongres i Herning presenterades en helt ny...
I dagens Lantbruksnytt är vi på plats i danska Herning och Plantekongressen. Ett tema var klimatet och lantbrukets krav på att minska koldioxidavgången. Vi ska även tillbaka till Texas. Black...
Betkampanjen blir lång och bruket förväntas vara öppet två veckor in i februari, och så tar vi del av en nyligen publicerad rapport från SLU som visar att grisar kan...
Inom 20 eller 30 år kommer jordbruket genomgå en perenn revolution. Det menar dagens måndagsgäst, Lennart Olsson, professor i hållbarhetsvetenskap vid Lunds universitet.
Senaste inslagen
15 hektar i timmen
Snabb stärkelseinlagring med ny sorts ensilagemajs
KvickFinn 6200
Allt färre ekokampanjer i handeln
Horsch redo för glyfosatförbud
Skördenedskrivning för en halv miljard
Pressar för tyngre balar
Sverige på väg att tappa kontrollen över vargförvaltningen
Jordbruksmarken fortsätter att exploateras
Rekorddyr el men vändning att vänta
Skärbord för kolvhack sparar lagringsutrymme
Förebyggande arbete krävs i kampen mot gnagare
Tidigare intervjuer
Borgeby fältdagar närmar sig och idag har vi mässgeneralen Andreas Mårtensson på plats som ska berätta mer om vad som händer under mässan.
EU-kommissionen har föreslagit förändringar i lantbruksstödet – vad kan det innebära för svenska lantbrukare? Och vilka konsekvenser får resultatet i EU-parlamentsvalet? Detta och mycket annat ska Carl-Axel Andersson på LRF Konsult svara på i dagens måndagsintervju.
Hästnäringen med binäringar omsätter idag 72 miljarder kronor och sysselsätter tusentals människor runt om i Sverige. Men vad krävs egentligen för att branschen ska utvecklas ännu mer? Pia Petersson, verksamhetsledare för Hästen i Skåne är dagens gäst i Måndagsintervjun och ger svar på dessa frågor.
Efterfrågan på arbetskraft inom gröna näringar är stor. I dagens måndagsintervju har vi besök av en lantmästarstudent som snart tar examen. "Ett av mitt livs bästa beslut" så beskrivs utbildningsvalet av studenten, hör mer om varför i dagens program.
Dagens måndagsintervju kommer att ha fokus på grönsaker då vi har besök från Sydgrönt.
Om knappt två veckor är det val till Europaparlamentet. I dagens måndagsintervju kommer vi prata en hel del om EU och EU:s jordbrukspolitik. Gäst är Ewa Rabinowicz, professor i jordbruksekonomi.
Ett SLU-projekt har testat drönare och bildanalys för att identifiera angrepp av bladmögel på potatis. I dagens måndagsintervju förklarar forskaren Erik Alexandersson hur metoden fungerar.
Dagens måndagsintervju handlar om hållbarhet och självförsörjning. Hur hänger de här begreppen ihop? Och vad kommer krävas av svenskt lantbruk framöver? Dagens gäst heter Georg Carlsson och är forskare på SLU, Alnarp.