Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Hir Skåne

Senaste programmen

Lantbruksnytt har tittat på en prototyp till en ny dansk flytgödselspridare med stor kapacitet och liten markpackning. Vi har även besökt en lokal lantbruksmässa på Hulta gård i Blekinge.
I dagens måndagsintervju pratar vi om arbetet med att få ut nyanlända i de gröna näringarna. Landsbygdsrådgivare Christer Yrjas från Hushållningssällskapet berättar om matchningsprojekt i Skåne i samarbete med Arbetsförmedlingen.
Lantbruksnytt träffar en ledarforskare på SLU som berättar om vikten av bra ledarskap och så verkar det vända uppåt för minknäringen efter en period med låga skinnpriser.
I dagens program tittar vi på fördelarna med att surgöra flytgödseln och så verkar det som att en ogräsrobot, som klarar sig helt själv i fält, kan finnas på marknaden...
I dagens Lantbruksnytt kan vi berätta vad som väntar på Spannmålsodlarnas riksstämma. Vi har träffat värden för förra årets stämma och pratat om vad som väntar stämmans 400 besökare. Vi...
I dagens program kan vi berätta att matsvinnet i Europa ska minskas, och en idé är att tillåta skattebefrielse för livsmedelsdonationer. Varje år genereras uppskattningsvis 88 miljoner ton matavfall och...
En ny studie vid SLU visar att giftfria odlingar försämrar för pollinatörer. I frånvaro av kemiska bekämpningsmedel förstör skadeinsekter blommorna vilket gör att humlor och bin inte besöker dem. Vi...
I dagens måndagsintervju har vi besök av Jörgen Bengtsson från LRF Konsult som berättar om Lantbruksbarometern.
Svenskafoder

Senaste inslagen

Wallins traktor ökar sina traktorandelar i nordöstra Skåne
Svensk grisproduktion måste öka
JCB kör på som vanligt
Rekordår för Lyckeby
Kommande prisändringar för el
Sveriges Jordbruksarrendatorer håller medlemsantalet stabilt
Agxeeds framtidsplaner
Rekordhögt mjölkpris
ISOBUS på flakväxlaren
Renovering av grisstall
Kraftfull tallriksharv ifrån Farmet
Krafttag mot invasiva plattmasken
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.