Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

Vi besöker ett nybyggt svinstall hos Vista gård där rengöringen har blivit mycket enklare. Och nya tävlingen mellan nötköttsproducenter, där man beräknar slaktkroppstillväxten, ska ge en bättre bild av hur...
Lyckegård group räknar med tillväxt under de närmsta åren. Men för den ekologiska åkermarken syns ett trendbrott i minskade arealer under 2020.
Torsdagens Lantbruksnytt handlar om HKScans nya transportprogram. HKScan har nu driftsatt all planering av sina djurtransporter för att optimera flöden och spara resurser. Ny organisation för danska Danfoil. Anders Dahlberg...
Branschen tar gemensamt krafttag mot djursjukdom. I Lantbruksnytt onsdag handlar det också om den senaste tekniken för exakt rätt plantantal.
Skörden av sparris går nu för högtryck och i dagens program framkommer det att det finns utrymme för mer svensk sparris och så besöker vi Avesta där ett hårt arbete...
I dagens program får vi en rapport från spannmålsmarknaden där det har rört på sig rejält prismässigt.
I dagens program lite om de danska utställningarna Dyrskue och hur de hanterar restriktionerna i pandemin samt som vanligt när det är söndag en nyhetssammanfattning för veckan som gått.
I dagens program får vi veta att svampbetning troligtvis ger bättre förutsättningar för god majsuppkomst. Vi testar också nya Case IH Vestrum 120 CVX.
Svenskafoder

Senaste inslagen

Viltskadedokumentation med drönare
Nya rekommendationer stärker biogasutveckling
Förvisning på Borgeby fältet
Lantbruket i Centrum
Autonoma fågelskrämmor – arbetet går framåt
Kvarngården först med mjölkningsrobotar till batchmjölkning
Löpande täckdikning är en bra strategi
Ökat intresse för batchmjölkning med mjölkningsrobot
Parlamentariker måste kämpa för att mer pengar skall tillbaka från EU till Sverige
Vetepriset drar uppåt igen
Inga jordgubbar om det fryser under blomningen
Full fart i grisproduktionen
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.