Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Lantbruksnytt

Senaste programmen

I dagens program har vi ett MaskinTest med en kompakt traktor från Massey Ferguson och så sammanfattar vi veckans viktigaste nyheter.
Yara berättar i dagens program om sitt arbete för minskat koldioxidutsläpp inom lantbruket och så handlar det om hur baljväxter ska bli konkurrenskraftigare i odlingen.
Ny större Xerion från Claas når 653 hästkrafter med en rejäl motor från Mercedes-Benz. I dagens program tittar vi närmre på den maskin samt pratar med den nya organisationen för...
I dagens program berättar Årets Vallmästare om sina framgångsknep. Flera saker i samverkan som blir ett vinnande koncept och så tar vi en skördeprognos för årets sockerbetsskörd.
De nordiska ländernas gemensamma genbank, NordGen, bjöd nyligen in till femtonårsfest. Lantbruksnytt rapporterar från denna och tittar även på en eldriven autonom traktor med utbytbara batterier.
Lyckeby står redo med nya potatissorten nu när gensaxen blir tillåten inom EU och så handlar dagens program om ett projekt för att öka den svenska odlingen av baljväxter.
Spannmålspriserna vände upp under fredagen och slutade på plus förra veckan. I dagens program har vi en rapport från spannmålsmarknaden, redogör för ett övervakningsförsök av suggor samt tittar på gödselmarknaden.
Koldioxid kan bli ätbart protein, Lantbruksnytt rapporterar om ny forskning. Och så sammanfattar vi veckans nyheter samt berättar om vem som vann priser i förra veckans tävling.
Svenskafoder

Senaste inslagen

Lag Polens mix av insatser i Rapsmästaren
Precisionsutfodring med NIR-scanner
Mest olja per hektar vinner
Svensk grisgenetik i världsklass
Väderstad i fält med nya radhackan
Grillsäsongen starta sakta i år
Cyberattacker kan även drabba lantbrukare
Kalkyl för täckdikning
Rätt maskin för renkavlebekämpning
Täckdikning lönar sig på sikt
Fortsatt forskning för resilient livsmedelssystem
Svensk utsläppstransparent rapsolja
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.