Flera faktorer har tillsammans fått spannmålspriset att stiga till rekordnivåer. Ingen vet vart priset tar vägen framöver, men på Lantmännen ser man inte att det skulle kunna komma fler orsaker...
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
I dagens program får vi bland annat en rapport från spannmålsmarknaden som ligger kvar på höga nivåer.
I dagens program påminner vi om att SAM-internet öppnar i nästa vecka och vilka olika datum som gäller i år och så sammanfattas veckans viktigaste nyheter.
I lördagens Lantbruksnytt berättar vi att kombisådd i majsen är fortsatt säkrast för ökad skörd. Effekter av näringsbetning har inte gått att belägga i skånskt treårigt försök. Ny studie visar...
I fredagens Lantbruksnytt berättar vi att Svenska köttföretagen tror att kameror kan ersätta personal i framtidens köttkontroller. Lindriga svampangrepp 2020, trots kraftig förekomst året innan med snarlika förhållanden.
I dagens program om riksdagens förslag angående viltutfodring, LRF kräver hårdare regelverk. Och i Kalmar har det skett omstruktureringar bland lantbruksmaskinåterförsäljarna på senare tid. På bara några månader har nystartade...
Resistent rajgräs har påträffats i Sverige. Lantbruksnytt pratar med Rikard Andersson, odlingsrådgivare på Jordbruksverket och så redogör vi för de nya skattereglerna som gäller för utländsk arbetskraft.
I dagens program spår Anticimex att mössen kommer fortsätta skapa problem i år. Vi får också en rapport från Valtra, som inte har påverkats av coronapandemin. Både produktionen och försäljningen...
Senaste inslagen
Trend: Godsen arrenderar ut mer
Mer med mindre – det ger perenna grödor
Enkla åtgärder och minimal administration
Enkla sätt att så
Lantbrukares mående undersöks
Tuffa år för norska kvotsystemet
Risker med att avvakta köp av gödsel
Ny idealisk ägare för Wapnö
Prisfallet på åkermark – ingen oro på banken
Sen vallskörd på Wapnö
Åkermarkpriser sjönk 2023
Mossagårdens hampaost på Grüne Woche
Tidigare intervjuer
Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.
Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.