Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Dataväxt

Senaste programmen

I dagens program handlar det om den svenska livsmedelsförsörjningen som i ljuset av kriget i Ukraina ser fortsatt stabil ut, så länge vi slipper ett nytt torkår. Det handlar också...
Ny vecka och från spannmålsmarknaden kan vi rapportera att det varit lugnare och priserna har inte rört på sig särskilt mycket. De ligger kvar på höga nivåer.
I dagens program sammanfattar vi några av veckans viktigaste nyheter.
I dagens program träffar vi Ekobot vars produkt närmar sig marknaden. Vi fortsätter också vår serie om precisionsodling och följer med ut i fält och gödslar kväve.
Maskinmjukvara och plast står på agendan i fredagens upplaga av Lantbruksnytt. Det handlar om att Claas nu inkluderar markpackning i sitt själv-optimerande system för traktorer och om plasttillverkaren Tama som...
Dagens program handlar om att en ny modell för förmedling av avvanda lamm kommer att testas för att effektivisera inom lammproduktionen. En tjänstepension kan vara bra för lantbrukaren trots att...
Vallskörden igång i Skåne och det ser ut att vara stora variationer mellan fälten. Främmande invasiva arter en plåga för natur och människor. Jättelokan är en av dem som markägare...
Med dagens spannmålsmarknad gäller det att var affärsmässig när skörden ska säljas, vi pratar med Lantmännen strategier. Och hos Sjövångens jordbruk har torftiga marker med låg produktion blivit nyttiga och...
Svenskafoder

Senaste inslagen

Full koll på elförbrukningen
Agrohill firar tio år
Odla inte mellangrödan med vänster hand
Utvecklar möjligheter med drönare i lantbruket
Positiva ekonomiska effekter med NGT-grödor
Vinnande strategi för biostimulering
Kraftig ökning av EMV-försäljningen
Stor utmaning behålla kvalificerad arbetskraft
Miljonbelopp i sanktionsavgift för grossistbolag
Trimma in ISOBUS-maskiner till traktorn
Kunskapsnav ska stärka svensk animalieproduktion
Batteripark på gården kan stabilisera elnätet
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.