Lantbruksnytt TV

Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.

Bonnet

Senaste programmen

I dagens program är det ett reportage från den tjeckiska lantbruksmaskinutställningen Tech Agro och så handlar det om att kor på grönbete släpper ut mindre mängd metan.
Rapsbaggarna är på väg ut i fälten i södra Sverige. Trögt vårbruk i Europa men lugnt på spannmålsmarknaden. Ny vecka med Lantbruksnytt.
I dagens program påminner vi om SAM-ansökan till årets odlingssäsong, sammanfattar veckan som gått och har som vanligt en söndagstävling, nu med priser från HIR Skåne.
Vi tittar på hur ärtor i växtföljden kan ha sina ekonomiska fördelar. Och djuren spelar stor roll för ett hållbart lantbruk och behövs för att nå EU:s direktiv i restaurering...
Stor solcellspark stoppad i Skåne, men unikt projekt med solbruksanläggning är under uppförande och söker nu en aktör för drift av anläggningen. Frågan om kontrakterat fastpris har börjat komma och...
Det var ett utmanande år i fjol, det syns även i Sverigeförsöken som finns tillgänglig nu och så tittar vi på en märklig teknik som heter Quantum bio growth solutions...
Dagens program handlar om att ett nytt regelverk innebär möjlighet till kraftigt ökade stöd för gårdsbaserad fiskproduktion och så kan ökad vallodling i slättbygder bidra till positiva klimateffekter och lönsamhet.
Tågerups Trädgård satsar på ätbara plantor, i början på mars började man odla jordgubbsplantor för första gången. Och vi tittar på bakteriebaserad teknik från Syngenta, kvävefixering på naturlig väg, som...
Svenskafoder

Senaste inslagen

Satsar på export av havreprodukter
Dålig avkastning på årets ärtskörd
Lönsamt med mindre betspill
Lite socker i betorna
McCormick hoppas på svensk marknad för ny gårdstraktor
Justera åkerns ojämnheter och få bättre skörd
AFS i Sverige stoppar inte exporten av grisfötter till Västafrika
Prisökningen på nya maskiner påverkar även inbytet
Robusta gården
För grund bearbetning
Läget i potatisskörden
Europeisk Seed Hawk från Väderstad
Ormatorps Gård

Tidigare intervjuer

Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.

I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.

 Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.