Vi tittar på oljemarknaden som kraftigt förändras i takt med klimatarbetet och så visar en undersökning att det är svårt för unga att starta lantbruk inom EU. Brist på mark...
Lantbruksnytt TV
Här har du dina senaste lantbruksnyheter! Nyheterna kan ni se i datorn, telefonen, iPad eller direkt i TV:n via Apple TV eller motsvarande utrustning från annan leverantör. Beroende på internetuppkoppling kan ni se sändningen i låg eller hög upplösning. Använder ni en dator så måste ni ha en uppdaterad webbläsare.
Senaste programmen
Välkommen till en ny vecka med Lantbruksnytt. Vi börjar som vanligt veckan med en rapport från spannmålsmarknaden.
Veckan avslutar vi med en tillbakablick på nyhetsrapporteringen. Fler nyheter samt tidigare sända program och inslag kan du alltid hitta på hemsidan under webb-Tv.
Lantbruksnytt lördag handlar bland annat om glass. I Bjuv är konservärtorna tillbaka men det har kommit ett roligt nytillskott. Numera går det även att köpa ärtglass. Fördjupat samarbete ska ge...
I fredagens Lantbruksnytt kan vi konstatera att det finns ett överskott av potatisstärkelse i värden som leder till prispress, men de svenska stärkelseodlarna påverkas inte. CNH Industrial arrangerade en digital...
I dagens Lantbruksnytt gör vi ett digitalt besök i Stockholm. CAP och klimat i fokus när framtidens lantbruk diskuterades i riksdagen. Kallare vår än på länge och helgens bakslag med...
Det rullar på för skånska ärtor hos Foodhills i Bjuv som satsar och bygger vidare på fabriken. Och för vissa kommer den utländska arbetskraften i lantbruket bli dyrare med de...
I dagens program handlar det om 70-åringen Valtra som firar bemärkelsedagen stort under året samt om Lindbloms frös väg tillbaka från den förödande branden 2019.
Senaste inslagen
Positiva ekonomiska effekter med NGT-grödor
Vinnande strategi för biostimulering
Kraftig ökning av EMV-försäljningen
Stor utmaning behålla kvalificerad arbetskraft
Miljonbelopp i sanktionsavgift för grossistbolag
Trimma in ISOBUS-maskiner till traktorn
Kunskapsnav ska stärka svensk animalieproduktion
Batteripark på gården kan stabilisera elnätet
Kraftigt fall i grisproduktionen – Nu vänder siffrorna uppåt
Agrivoltaiska system löser markkonflikten
Traktorn styr redskap oavsett fabrikat
Europeiskt intresse för svenska gårdar
Tidigare intervjuer
Det finns flera projekt i Sverige som syftar till att öka pollinatörernas förekomst i landskapet. Mattias Hammarstedt från HIR Skåne ska berätta om några av dem i dagens måndagsintervju.
Digitalisering och transparens kommer prägla spannmålsmarknaden under de kommande åren. Det menar dagens måndagsgäst Felicia Bindekrans som är marknadsansvarig och medgrundare på Skira. Som vanligt innehåller dagens program även en nyhetsuppdatering med det senaste från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju har Anders Niléhn besök av Mattias Andersson från DataVäxt för samtal om lantbrukets digitalisering. Något som inte längre undgår någon då data används för att styra maskiner, samla in data över arbete samt göra all information tillgänglig för dem som har behov av den.
Vi har också...
I dagens måndagsintervju möter vi experten som ska spetsa LRF:s hållbarhetsarbete.
Allt fler lantbrukare satsar på solceller, men fallgroparna är många – ofta saknas kunskap och erfarenhet hos installatörerna. Vi har bjudit in Ola Carlsson från Länsförsäkringar för att ta reda på hur man enklast undviker problemen.
I dagens måndagsintervju reder vi ut vad som krävs för att sötpotatis ska bli en större gröda i Sverige. Dagens gäst är Oskar Hansson från HIR Skåne. Som vanligt blir det även en nyhetsuppdatering med en rapport från spannmålsmarknaden.
I dagens måndagsintervju träffar vi Magnus Nilsson från Hushållningssällskapet. Han har lett ett tvåårigt projekt som studerar om man kan utesluta fosforn i startgivan för fodermajs. Det skulle kunna leda till mindre övergödning och att odlaren sparar pengar.
Stölder är ett stort problem inom lantbruket, men ny forskning visar att färre än hälften av alla brott blir polisanmälda. I dagens måndagsintervju ska Stina Bengtsson berätta mer om sin studie bland 570 lantbrukare, maskinentreprenörer och åkare.